A Nap és a szél tornya

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/05/06

Óriási méretű, 500 megawatt teljesítményű energiatorony építését tervezik Mexikó határán. A többi hasonló erőműtől abban különbözik, hogy két energiaforrást fog hasznosítani, a napfényt és a szelet.

A tornyot úgy tervezték, hogy kihasználja a sivatagi klímát: a Nap erejét hasznosítva az óriási betonépítmény felmelegszik. Adott dőközönként hideg víz-permetet engednek bele, így a hideg és nedves levegő hirtelen zuhanni kezd, meghaladva a 80 km/h sebességet is. Ez a "hullám" az előtte lévő levegőoszlopot átpréseli a szélturbinákon, amelyek így energiát termelnek.

Korábban bemutattuk a "Naptorony projektet", amelynek működése valamelyest hasonlít ehhez a kombinált erőműhöz. Fent, a torony kávájánál alacsonyabb a nyomás és a hőmérséklet mint a felszínnél, így a torony belselyében huzathatás alakul ki, amely az elhelyezett turbinákat megmozgatja, elektromos energiát termelve így.

Habár a nap- és szélenergia kombinálásának ötlete már az 1960-as években megszületett, a technológiát eddig még nem alkalmazták ilyen hatalmas méretben. Ennek oka elsősorban az építési és az üzemeltetési költségek: csak az elkészítése 1,5 milliárd dollárba fog kerülni, és az állandó, működéséhez elengedhetetlen vízpumpálás sem mondható olcsónak.

Mindenesetre a Mexikó határán élő helyi közösség beleegyezett a torony megépítésébe, így elindulhatott a tervezés. Az építési munkálatok megkezdése 2018-ban várható.

Kép forrása, további képek és érdekes információk a gyártó, a Solar Wind Energy oldalán.


A rovat új hírei

Hasonló

Hordozható napelem

A SunCache egy nagy energiahatékonyságú, hordozható napelem - elérhető áron.