A világ legnagyobb napelemparkja

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/12/03


A Topaz történelmet ír: A világ legnagyobb naperőműve hamarosan megkezdi üzemszerű működését.

A Kaliforniában kiépített 550 Megawatt kapacitású, várhatóan 1096 GWh éves termelésű napelempark kiterjedésében és teljesítménye tekintetében is páratlan a világon. A Topaz projekt keretében 9 millió, vékonyfilm technológián alapuló CdTe (kadmium-tellurid) nappanelt helyeztek el egy 9,5 négyzetmérföldes (24,6 négyzetkilométer) területen. - Frissítés, 2016.12.04: Már nem a Topaz a legnagyobb, India átvette a vezetést, részletek itt.

A MidAmerican Solar két évvel ezelőtt vágott bele a 2,5 milliárd dollár értékű grandiózus vállalkozásba. Bár a koncepció szerint a projekt teljesülését 2015 első negyedére tervezték, a munkálatokkal a tervezettnél gyorsabban haladtak, így ez év november 24-én, a próbaüzemet követően, hivatalosan is felavatásra került a világ jelenleg legnagyobb fotovoltaikus napenergia erőműve.

Az építési terület kiválasztásakor rengeteg szempontot vett figyelembe a vállalat, így pl. a napsütéses órák számát, az elektromos távvezetékek kiépítettségét, valamint mezőgazdasági és környezetvédelmi szempontokat is. Ezért a monumentális "napenergiapark" egy olyan területen került felépítésre, amely többek közt nem tartozik az aktív mezógazdasági területek közé, és a rajta felépült park nem veszélyezteti az őshonos növény- és állatfajokat sem.

A végeredmény egy, nagyjából 160 000 átlagos Kaliforniai otthon áramellátását eredményező, 100%-osan megújuló energiaforrásból táplálkozó zöld erőmű. A Topaz a becslések szerint évente 377 000 tonna széndioxidtól kíméli meg bolygónk levegőjét, ami 73 000 autó CO2 kibocsátásának felel meg.

 

forrás: phys.org, engadget.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

A napenergiáé lehet a jövő

A napenergia 2050-re a világ energiatermelésének elsődleges forrásává válhat, köszönhetően a berendezések gyorsan csökkenő ...

A rovat legolvasottabbjai