Napfényen járni: Ez a világ első padló-napeleme

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/10/07

A Studio39 tájépítész társaság tervezői a George Washington egyetem tanulóival karöltve üzembe helyezték a világ első padló-napelemekből álló sétányát a virginiai George Washington egyetemen. A tervező és gyártó a fotovoltaikus rendszerek specialistájaként számontartott spanyolországi Onyx Solar cég.

Az üzembe helyezett 27 darab panel maximális teljesítménye 400 watt. A napközben megtermelt elektromos áram az alattuk elhelyezett 450 darab LED energiaellátását szolgálja éjszaka.

A részben átlátszó üvegpanelek - felületüknek köszönhetően - csúszásmentesek, így a rajtuk való közlekedés teljesen biztonságos, akár egy betonúton.

A "Nap Járda" (Solar Walk) elnevezésű sétány összekötőként szolgál az Újítás Csarnoka és a Kutatás Csarnoka között az egyetem területén.

Az innovatív és egyúttal környezettudatos projekt remélhetőleg más építész irodákat és beruházókat is inspirálni fog szerte a világon, így nagy az esélye, hogy a közeljövőben egyre több ehhez hasonló megoldással fogunk találkozni.

Fotó forrása: Onyx Solar

 

forrás: inhabitat.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Az első életnagyságú E-fa

A napenergiával működő E-fa célja, hogy életre keltse a közterületeket: Kényelmes pihenőhely, töltőállomás és Wi-Fi egyben.

A napenergiáé lehet a jövő

A napenergia 2050-re a világ energiatermelésének elsődleges forrásává válhat, köszönhetően a berendezések gyorsan csökkenő ...

Innovatív "öko" iskola

A Porter School of Enviromental Studies a harmadik olyan projekt Izraelben, amely elnyerte a LEED Platinum minősítést.