Startolt a Gigafactory, a Tesla beruházása azonban még nem ért a végéhez: Ez a gyár fog rendelkezni a világ legnagyobb, tetőre szerelt napelemrendszerével!

Magazin

2017/01/17

A gépsorokról már legördültek az első akkumulátorok január elején, a grandiózus projekt következő nagy lépése azonban még hátravan: a Tesla a világ legnagyobb, tetőre szerelt napelemsorozatával szeretné biztosítani a Gigafactory energiaellátását.

Megkezdődött az akkumulátorgyártás a Tesla nevadai óriásgyárában, a Gigafactoryban. A komplexumban a házi energiatárolást segítő Powerwall 2-be és Powerpack 2-be, valamint a Model 3 autóba készülnek akkumulátorok. A tervek szerint a gyár 2018-ban fog teljes kapacitással működni, ami azt jelenti, hogy évente 35 GWh-nyi akkumulátor kerül majd le a futószalagokról.

Nem ez az egyetlen hír azonban a gyárral kapcsolatban. A Tesla nemrégiben tartott nevadai befektetői gyűlésén újabb részletek kerültek napvilágra a Gigafactoryra tervezett napelemekkel kapcsolatban. A 70 MW-osra tervezett fejlesztés a világ legnagyobb tetőre szerelt napelemsorának címére pályázik, megelőzve a kaliforniai Perrisben található, 10 MW-os építményt, mely a Whirlpool regionális elosztóközpontját látja el energiával, és a jelenleg a világ legnagyobbjaként számontartott indiai tetőpanel-parkot, melynek kapacitása 11,5 MW. A napelemeket valószínűleg a SolarCity gyártja majd, melyet a Tesla tavaly vásárolt meg.

A tervek szerint a Gigafactory nem fogyaszt majd közvetlenül fosszilis energiát, hanem a napelemekből fedezi energiaigényének nagyrészét. Ebben például olyan eszközök is segítenek, mint a Tesla Powerpack akkumulátor, melyben a napközben termelt extraáramot lehet tárolni, hogy az később is felhasználható legyen.

Az egység így nagyobb hatékonysággal működhet, és a Tesla elérheti azt a régebben kitűzött célt, hogy zéró kibocsátással működtesse a gyárat. Ugyanakkor nemcsak az energiatermelésre, hanem az erőforrások újrahasznosítására is figyelmet fordítanak: A fűtés nagy részét az akkumulátorgyártás során keletkező többlethő biztosítja majd, a zártláncú vízrendszerben pedig másfél millió liternyi víz fog keringeni, 80%-al csökkentve a vízfelhasználást a standard eljárásokhoz képest.


Kép forrása: tesla.com/gigafactory


forrás: theverge.com, electrek.co

A rovat új hírei

Hasonló