Jön a vegán Tesla! - Érkeznek az állati alapanyagoktól mentes Model X változatok

Hír

írta: ecolounge
2016/01/21

A Model X végre erőszakmentes kivitelben is kapható: Többek között a PETA nyomására döntött úgy az autógyártó, hogy előáll az állatbarát változattal is.

A vegán Tesla-rajongók régi vágya teljesült azzal, hogy kedvenc autójukat immár állati alapanyagoktól mentes változatban is lehet kapni. Igaz, ehhez a PETA közreműködésére is szükség volt (szerk: mely egyébként a Tesla egyik részvényese). Az állatvédő szervezet képviselője (róluk itt írtunk) a cég 2015-ös, éves, részvényeseknek tartott konferenciáján vetette fel a "vegán" autó ötletét. Azzal érvelt, hogy a vállalat jelentősen csökkenthetné az ökológiai lábnyomát, ha műbőrt használna, a Tesla pedig híres arról, hogy odafigyel a környezetvédelemre.

A bőrgyártás során 1 tonna nyersbőrhöz 15 000 gallon (körülbelül 56781 liter) vizet használnak a különböző, környezetre káros kémiai anyagok mellett. Az állattenyésztés pedig az ember által okozott üvegházhatású gázkibocsátásnak mintegy 14,5%-áért felelős (további vízlábnyomos számokról, például hogy mennyi vízbe kerül egy farmernadrág, itt olvashat).

Az állatbarát autó végül ötletből valósággá vált, és Elon Musk a múlt héten bemutatta az Ultrafehér névre keresztelt Model X-t, mely műbőr ülésekkel, kormánnyal és sebességváltóval kapható.

Ugyanakkor nem ez a Tesla első vegán járműve. A cég eddig is ajánlott textilből készült kocsibelsőket azoknak a vevőknek, akik ódzkodnak a bőrtől, tavaly pedig részvényeseiknek, Elizabeth és Mark Petersnek készítettek személyre szabott, erőszakmentes autót. A Model X idén tehát a hagyományos változat mellett "vegánban" is kapható, a környezetvédők pedig azért drukkolnak, hogy a vállalat teljesen száműzze az állati eredetű termékeket a gyártásból.


Kép forrása: Tesla

 

 

A rovat új hírei

Hasonló