Gigafactory: Forradalmat hozhat a Tesla óriási akkumulátorgyára

Hír

írta: ecolounge
2015/11/28

Elon Musk szerint észbontó lesz az épület. És a világon az egyik legnagyobb is. Ami szintén borítékolható: óriási lökést ad majd az elektromos autók térnyerésének.

A Tesla Nevadában hozza létre új akkumulátor-gyárát, mely fontos lépés ahhoz, hogy az elektromos autók költséghatékonyabbá váljanak és mind többek számára legyenek elérhetőek. A vállalat arra számít, hogy a Panasonic együttműködésében épülő gyár - az évi félmillió akkumulátorával - 30%-al lesz képes csökkenteni az előállítási költségeket (ha az akkumulátorok tervezett darabszámából indulunk ki, a Tesla évente annyi elektromos autót biztosan értékesíthet majd, ami a jelenlegi adatokhoz képest 15-szörös növekedést jelent). Tehát nemcsak hogy elegendő akkumulátort fognak előállítani, de ügyfélkörük is a sokszorosára növekszik igen rövid időn belül. A jövő márciusra tervezett Model 3 ára például ígéretük szerint alacsonyabb lesz, mint az eddigi autóké.

A nevadai sivatag egyébként több ipari létesítménynek és adatközpontnak ad otthont, az akkumulátorgyártáshoz pedig - alacsony páratartalma okán - különösen alkalmas terepnek kínálkozik. Emellett bőven van hely a terjeszkedésre is, bár a Tesla által megvásárolt 12 140 569 négyzetméternyi terület valószínűleg elég lesz egy darabig...

Gigantikus méretek
Elon Musk egy interjúban azt mondta, a gyár észbontó lesz - és ez a terveket látva vitathatatlan. A vállalat Boeing Everettben található gyára után várhatóan ez lesz a világ legnagyobb akkumulátor gyára (és alapterületét tekintve a legnagyobb épülete). Az alapozást 2014 júniusban kezdték meg, az építkezés becsült költsége 5 000 000 000 dollár (1470 448 990 000 Ft). A földrengésbiztos, 4 külön elemből álló létesítmény 22 méter magas. Eddig 176 516 m2 készült el, a teljes mérete egyébként 1 263 481 m2. A gyár jövőre nyitja meg kapuit (bár egyes sajtóorgánumok szerint csak 2017-ben kezdi meg a termelést), várhatóan 2020-ig még folynak majd rajta / benne munkálatok. A vállalat körülbelül 6 500 munkást foglalkoztat majd a komplexumban.

Energiatudatosság
Ami talán még a méreteknél is meggyőzőbb, hogy a termelést szén-dioxid semlegesen, zéró fosszilis-energiafogyasztással tervezik megvalósítani, melynek részleteiről a Tesla műszaki igazgatója, JB Straubel egy, a Nevadai Egyetemen tartott előadása alkalmával beszélt: A tető teljes felületét napelemek fedik majd, akárcsak a környező domboldalakat. A nap- és szélenergia hasznosítása mellett a hőszivattyús technológiát is alkalmazni fogják. A vállalat hitvallása szerint jobb megelőzni a környezetszennyezést, mint helyrehozni, ami elromlott. Úgy gondolják, hogy minden újonnan épülő gyár tervezésénél alkalmazni kellene a megújuló energiaforrásokat, hiszen a technológiák rendelkezésre állnak.


Kép forrása: tesla.com/gigafactory

 

A rovat új hírei

Hasonló