Szabályozzák az elektromos roller használatát Németországban

Hír

írta: MTI
2019/04/04

Kormányrendelettel szabályozzák Németországban az elektromos meghajtású rollerek használatát. A szövetségi kormány szerdai ülésén elfogadott rendelettel az elektromobilitás elterjedését ösztönzik.

Az elektromos rollerek a közösségi közlekedéssel együtt "újabb igazi alternatívát kínálnak az autó helyett", ideálisak az úgynevezett utolsó mérföld - a városi közlekedési utak utolsó szakasza, például a busz-, metró- vagy villamosmegálló és az otthon vagy a munkahely közötti távolság - megtételére - emelte ki Andreas Scheuer közlekedési miniszter.

A rendelet két osztályba sorolja a nagyvárosok utcáin egyre gyakrabban látható elektromos rollereket. Az egyik az óránkénti legalább 6 és legfeljebb 12 kilométeres sebességű rollereké, amelyeket 12 éves kortól lehet használni. Ezekkel a rollerekkel járdákon, közös használatú gyalog- és kerékpártutakon és gyalogos övezetekben lehet közlekedni.

A másik osztály az óránkénti 12 kilométernél nagyobb, és legfeljebb 20 kilométeres végsebességre képes elektromos rollereké, amelyekkel 14 éves kortól lehet közlekedni. Ezeket a kerékpárutakon, a kerékpársávokban és a közös használatú busz- és kerékpársávokban lehet használni.

A rendeletet még el kell fogadnia a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarájának, a Bundesratnak. Ez a szövetségi kormány közleménye szerint május 17-én történhet meg, így a rendelet még az idén tavasszal hatályba léphet.

A német biztosítótársaságok szövetsége (Gesamtverband der Deutschen Versicherungswirtschaft - GDV) bírálta a rendeletet. Az elektromos rollerek a járdákon és a gyalogos övezetekben fokozzák a balesetveszélyt - emelte ki Siegfried Brockmann, a GDV szakértője.

Egy szabályosan, 11,9 kilométeres sebességgel közlekedő roller legalább kétszer gyorsabban halad, mint egy gyalogos, és jóval gyorsabb, mint egy kocogó - húzta alá a balesetekkel foglalkozó kutató német hírportálokon idézett nyilatkozatában, amelyben hozzátette, hogy a kormány szabályai komoly veszélynek teszik ki és hátrányos helyzetbe hozzák a gyalogosokat a közterületek számukra elkülönített részein, ezért a Bundesratnak el kell utasítania a rendeletet.


Kép forrása: pexels.com / Szerző: Brett Sayles

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

FlyKly, az "okoskerék"

A FlyKly a bicikli hátsó kerekére szerelt tányér alakú, elektromos rásegítő szerkezet.