Érkezik a Reebok kukoricából készülő cipője

Hír

2017/04/25

A sportszergyártók egymással versengve keresik az alternatívákat, hogy fenntarthatóbb összetevőket használjanak fel termékeikhez. Az Adidas nemrégiben kezdte meg óceáni szemétből készülő cipőinek gyártását, most pedig a Reebok állt elő zöld innovációjával, a kukoricatalpú cipővel, mely a kukorica + pamut (Corn + Cotton) kezdeményezésük részeként született.

A lábbeli felső részét organikus pamut alkotja majd - ahogy egyébként a mintául szolgáló Reebok Classicé is -, talpa viszont környezetbarát kukoricából fog készülni, leváltva így a kőolajalapú műanyagot. Ahogy Bill McInnis, a cég innovációs laborjának vezetője elmondta, már nagyjából öt éve dolgoznak a cipődizájnon, a pamut adta magát, de a talphoz már nehezebben találták meg a megfelelő alapanyagot.

Több összetevőt kipróbáltak, mire megállapodtak a takarmánykukoricánál, melynek ipari célú használata már elterjedt, és ruházati alapanyagként sem ismeretlen. A szárított kukoricamagból készülő, Susterra névre keresztelt propándiol-vegyületet a DuPont Tate & Lyle gyártja, és a ragasztótól a hűtőfolyadékon át a napelemig széles körben felhasználható. A cipő teljes egészében lebomlik, ám ez nem befoyásolja az élettartamát.

Már ugyanazokon a teszteken átment, mint bármelyik másik lábbeli, hamarosan tehát viszontláthatjuk a cipőboltok polcain. Az árára vonatkozóan még nincs információnk.

 

forrás: popsci.com

A rovat új hírei

Hasonló

Az anyag forradalma

Banán- és tojáshéjból, mezőgazdasági maradékokból vagy állati zsírból készülhetnek a jövő használati tárgyai és ...