Elindult az Adidas óceáni szemétből gyártott cipőinek tömegtermelése!

Hír

írta: ecolounge
2016/11/06

A jövő legmenőbb sportcipői szépek, kényelmesek és maximálisan környezetbarátak, ugyanis óceáni hulladékból készülnek.

Óceánjaink és tengereink tele vannak szeméttel. Víz alatti kísértetként lebegő halászhálók, nejlonzacskók, PET-palackok, és egyéb, a sós víz hatására egyre inkább szétmorzsolódó műanyag tárgyak veszélyeztetik a vízi élővilágot. Bár óriási problémáról van szó, kezelésében mindezidáig kevés előrelépés történt (ez alól talán az egyetlen kivétel Boyan Slat világhírűvé vált projektje). Most az Adidas a Parley nevű óceánmentő civil szervezettel karöltve nagy lépést tett a változás útján; november közepén ugyanis piacra dobják óceáni szemétből gyártott sportcipőiket. (Az előzményekről itt írtunk.)

A Parley x adidas UltraBOOST Uncaged nevű sneaker-ből első körben 7000 pár készült, amit online lehet majd megvásárolni. A cipő felső része 95 %-ban óceáni szemétből készült, de a többi rész is újrahasznosított anyagokból áll. Minden egyes pár cipő elkészítéséhez 11 PET palacknak megfelelő mennyiségű újrahasznosított műanyagot használtak fel.

Az Adidas úgy tervezi, hogy 2017 végére a Parley-val együttműködésben egymilliót gyárt majd az UltraBOOST modellből, a végső cél pedig az, hogy termékeik gyártása során teljesen átálljanak az újrahasznosított műanyag használatára.

A cipővel párhuzamosan az Adidas a Real Madrid és a Bayern München focicsapata számára is új mezeket készített, szintén az óceánokból összegyűjtött műanyag hulladékokból. A két klub ily módon szeretné felhívni a figyelmet az óceánok védelmének fontosságára.

 

 

forrás: adidas.com

A rovat új hírei

Hasonló

Úszunk a szemétben

A hulladéktelepek száma és mérete egyre növekszik, a szemét egy része pedig a tengerben landol.