Zöld városfejlesztési projekt indul Madrid belvárosában

Hír

írta: ecolounge
2017/03/01

Ez ám a városzöldítés! - Az autóforgalom 50 százalékos csökkentését és mintegy ezer új fa ültetését ígéri az a madridi projekt, amely a legtöbb támogatást kapta a helyiektől a Plaza de Espana nevű tér átalakításáról tartott városi konzultáción.

A Welcome Mother Nature nevet viselő pályázat a zsúfolt belvárosban található tér körüli autósforgalmat - amely naponta mintegy 130 ezer járművet jelent - nagyrészt a föld alá vinné, átadva a felszínt a gyalogosoknak és kerékpárosoknak. Ráadásul az elképzelés szerint a teret sétáló utca kötné össze majd a jövőben a mintegy 500 métere lévő, jelentős turistalátványosságnak számító királyi palotával.

A győztes projekt látványtervei burjánzó zöld növényzetet vázoltak fel a Plaza de Espana nevezetességének számító hatalmas szobor körül, amely a regény- és drámaírót, Miguel de Cervantest, valamit leghíresebb művének főszereplőit, Don Quijotét és Sancho Panzát ábrázolja.

Lesz játszótér a gyerekeknek, szabadtéri edzőpálya a felnőtteknek, ingyenes wi-fi, új köztéri bútorok, akadálymentes közlekedés, valamint egy olyan nagyobb szabad tér is, ahol koncerteket vagy vásárokat lehet megrendezni. "A város zöldebb, hozzáférhetőbb, fenntarthatóbb lesz" - fogalmazott José Manuel Calvo, a madridi városháza fenntartható városfejlődésért felelős tanácsosa a konzultáció eredményének bejelentésekor. A városvezetés elképzelései szerint a munkálatok az év végén kezdődhetnek meg, de azt egyelőre nem közölték, hogy az átalakult teret mikor vehetik birtokba a madridiak.

A győztes projektet 72 beérkezett terv közül választották ki. A két finalista pályaműre a lakcímmel rendelkező 16 évnél idősebb madridiak szavazhattak levélben, online vagy személyesen. A 2,7 millió szavazásra jogosult 7,8 százaléka, 212 ezer ember vett részt a voksolásban, közülük több mint 107 ezren támogatták a Welcome Mother Nature nevű projektet (a pályázati anyag látványtervekkel együtt megtekinthető ezen a linken).

A pályázat megvalósítása 46 millió euróba (14,2 milliárd forintba) kerül.

A másik döntős pályamű.

 

 

forrás: MTI, decide.madrid.es

A rovat új hírei

Hasonló