Vegán menük a díjátadókon - Így küzd Hollywood a klímaváltozás ellen

Hír

írta: MTI
2020/01/12

Először a Golden Globe-gála rendezői jelentették be, hogy a klímaválság elleni küzdelem jegyében húsmentes lesz a menüsor a díjátadón, pár nappal később pedig a Critics Choice Association (CCA) amerikai filmkritikus-szervezet is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A CCA csütörtöki közleményében hozta nyilvánosságra, hogy 25. alkalommal megrendezett vasárnapi gáláján csak növényi alapú étel kerül az ünneplők asztalára. A szervezet szerint ezzel a lépéssel rávilágítanak a fenntarthatóság jelentőségére, és felhívják a figyelmet a világban egyre növekvő klímaválságra.

A ceremónián a szokásos hamburgerek helyett vegetáriánus tacót és burritót kínálnak majd, és a desszertek is növényi alapanyagokból készülnek.

A gálára mintegy ezer vendéget várnak a Santa Monica-i Barker Hangarba.

A CCA azonban nem áll egyedül a rendhagyó menüsorral. A döntést azután hozták meg, hogy a Golden Globe díjátadót lebonyolító szervezet, a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) bejelentette: most először csak vegetáriánus menüt szolgálnak fel majd fel.

Lorenzo Soria, a HFPA elnöke szintén a klímaválságra kívánja felhívni a figyelmet, hiszen az élelmiszertermelés és az élelmiszerekkel kapcsolatos hulladék is fontos tényezője a klímaválságnak.

Matthew Morgant, a The Beverly Hilton séfjét kicsit váratlanul érte a döntés, mivel azt mindössze két héttel a ceremónia előtt hozták meg, de kihívásként fogta fel a dolgot. A menübe végül előételként hideg aranysárga céklaleves került, főételnek pedig például ördögszekér-laskagomba gombás rizottót került sült lila és zöld bébikelbimbóval.

A fenntarthatóság jegyében lecserélik műanyagpalackokat: helyette üvegpalackban kínálják a vizet, sőt, a vörös szőnyeget is újrahaznosítva, korábbi rendezvényekről szállítják a 77. díjátadóra.

Leonardo DiCaprio Twitter-üzenetben gratulált a rendezvény szervezőinek.


Kép forrása: hu.wikipedia.org / Szerző: Thomas Wolf

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló