Mondjunk nemet a marhahúsra?

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/08/13

A New York-i Bard kollégium kutatói által készített tanulmány rávilágított, hogy a marhahús előállítása az összes többi húsnál 10-szer nagyobb környezetterheléssel jár.

Írtunk korábban a vízlábnyomról, amely azt mutatja meg, hogy bizonyos termékek (ételek, használati cikkek) előállításához mennyi vízre van szükség. A hús kiemelkedő, kilogrammonként 5000 - 20000 liter vizet emészt fel, persze ennél van jóval vízigényesebb étel is, például a csokoládé. - További érdekességek a korábbi cikkünkben.

Egy friss kutatás keretein belül szakemberek kiszámolták, mi kell a marha-, a csirke-, sertéshús előállításához. A kutatásból kiderül, hogy a marhahús mindközül a legkörnyezetszennyezőbb. Tény, hogy 28-szor nagyobb földterületet igényel (ezáltal 11-szer több ivóvízet) mint bármely más állati étel esetében. Ez pedig 5-ször több üvegházhatású gáz kibocsátásával jár.

A tanulmány szerint Amerikában, a Hamburger hazájában, az ételkészítéssel járó káros gázkibocsátás 60 százaléka épp a marhahústermelés hozadéka. Amennyiben helyette ezentúl például csirkét fogyasztana minden egyes amerikai, az 137 millió metrikus tonnával csökkentené a széndioxidkibocsátást éves szinten. Ez olyan, mintha 26 millió autót hirtelen kivonnánk a forgalomból.

A kutatók szerint muszáj redukálni a marhahúsfogyasztást, erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha más hústermékek árát huzamosabb időre lecsökkentik. Vagy, B verzióként szóba jöhetne még Bill Gates által favorizált "vega hús", amely egyesek szerint a jövő étele.

További érdekességek és receptek a Gasztro oldalon, ide kattintva.

A rovat új hírei

Hasonló

Mekkora a vízlábnyomunk?

A Föld felszínének mintegy 70%-a vízzel borított, de ennek mindössze 1%-a édesvíz. Így az édesvíz az egyik legértékesebb ...

Ételinnováció: Vegánszalonna

Az Egyesült Államokban sokféle étel készül laborban. Íme a húspótlók legújabb generációjának úttörője, az algából ...