Mondjunk nemet a marhahúsra?
A New York-i Bard kollégium kutatói által készített tanulmány rávilágított, hogy a marhahús előállítása az összes többi húsnál 10-szer nagyobb környezetterheléssel jár.
Írtunk korábban a vízlábnyomról, amely azt mutatja meg, hogy bizonyos termékek (ételek, használati cikkek) előállításához mennyi vízre van szükség. A hús kiemelkedő, kilogrammonként 5000 - 20000 liter vizet emészt fel, persze ennél van jóval vízigényesebb étel is, például a csokoládé. - További érdekességek a korábbi cikkünkben.
Egy friss kutatás keretein belül szakemberek kiszámolták, mi kell a marha-, a csirke-, sertéshús előállításához. A kutatásból kiderül, hogy a marhahús mindközül a legkörnyezetszennyezőbb. Tény, hogy 28-szor nagyobb földterületet igényel (ezáltal 11-szer több ivóvízet) mint bármely más állati étel esetében. Ez pedig 5-ször több üvegházhatású gáz kibocsátásával jár.
A tanulmány szerint Amerikában, a Hamburger hazájában, az ételkészítéssel járó káros gázkibocsátás 60 százaléka épp a marhahústermelés hozadéka. Amennyiben helyette ezentúl például csirkét fogyasztana minden egyes amerikai, az 137 millió metrikus tonnával csökkentené a széndioxidkibocsátást éves szinten. Ez olyan, mintha 26 millió autót hirtelen kivonnánk a forgalomból.
A kutatók szerint muszáj redukálni a marhahúsfogyasztást, erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha más hústermékek árát huzamosabb időre lecsökkentik. Vagy, B verzióként szóba jöhetne még Bill Gates által favorizált "vega hús", amely egyesek szerint a jövő étele.
További érdekességek és receptek a Gasztro oldalon, ide kattintva. |