Környezetbarát szigetelés, egészségesebb otthon

Hír

írta: ecolounge
2016/10/10

Időnk jelentős részét zárt terekben töltjük; otthon, munkahelyen, iskolában, épp ezért nem mindegy, hogy ezeken a helyeken milyen a levegő minősége. Ezt számos tényező befolyásolhatja kedvezőtlenül, például a légkondicionáló berendezés vagy a falak penészedése. Megfelelő szigeteléssel azonban elkerülhetjük a problémát.

Otthonunk energetikai korszerűsítésével akár 50-60%-os fűtési energia megtakarítást is el lehet érni. Konkrét mérések bizonyítják, hogy egy elavult ház felújításával, egy év alatt több mint 100 ezer forintot lehet spórolni a fűtésszámlán. A szigetelés azonban nem csak anyagi szempontból jó befektetés; az egészségünkre is jó hatással van.

"Betegépület szindróma"
Elődeink is megoldották légkondi nélkül: A régi parasztházakban nem volt szükség légkondira, a ház anélkül is remekül megtartotta kellemesen hűvös, belső hőmérsékletét, még a legnagyobb kánikulában is. Bár kétségtelen tény, hogy a légkondicionáló berendezés gyorsan és hatékonyan dolgozik, azonban sem az áramszámlánknak, sem az egészségünknek nem tesz jót. A testünket közvetlenül érő hideg levegő, a nem megfelelően tisztított berendezések számos baj forrásai lehetnek.

A klimatizált, modern épületekben dolgozók közül egyre többen számolnak be hasonló panaszokról; fáradtsággal, fejfájással, orrdugulással, viszketéssel, reumatikus panaszokkal küszködnek. Mostanra ennek a tünetegyüttesnek már neve is van, ez a betegépület-szindróma, amit az épületekben használt kemikáliák vagy a légkondicionálók helytelen működése miatt a levegőben elszaporodó baktériumok, gombák okoznak. A légkondi nem csak az egészségünkre, de a környezetünkre is rossz hatással van, mivel a berendezés által használt energia és a kibocsátott szén-dioxid tovább növeli a külső hőmérsékletet. És persze a pénztráncánknak sem kedvez: otthonunk egy fokkal történő hűtése háromszor több energiát emészt fel, mint egy fokkal történő fűtése. Kijelenthetjük, hogy a klímaberendezés használata átlagosan 15-20%-kal növeli a nyári energiafogyasztást.

Konklúzió: Légkondícionáló helyett válasszuk a megfelelő energetikai korszerűsítést. Árnyékolással és az épületek hőszigetelésével akár 5-7 fokos hőmérséklet csökkenést is elérhetünk.


A penészes falak megbetegíthetnek
A belső terek levegőminőségét számos tényező befolyásolhatja. A légkondicionáló berendezés, a falak nedvesedése, a használt tisztítószerek, a bútorok, burkolatok vagy a falak festéséből a levegőbe kerülő anyagok, mind-mind hozzájárulnak az egészségtelen levegőhöz.

Régi és új házaknál egyaránt előforduló probléma a falak vizesedése, penészedése, mely számos egészségügyi problémát okozhat. Egyes penészgomba fajok spórái ugyanis mérgező anyagokat is tartalmaznak. Ezek belélegezve izgatják az orr nyálkahártyáját, a szem kötőhártyáját, felső légúti panaszokat válthatnak ki vagy különféle allergiás tüneteket okozhatnak. Persze lehet harcolni a penész ellen, például természetes módokon is, de lássuk be, a megelőzés sokkal optimálisabb.

Gyakori jelenség, hogy miután a régi nyílászárókat lecserélik tökéletesen záródó műanyag nyílászárókra, főzés vagy ruhaszárítás után jelentős párásodás jelentkezik. Azt ugyanis valóban megakadályoztuk, hogy a meleg kiszökjön a lakásból, de egyúttal a megnövekedett páratartalom is bent ragadt, ez pedig remek környezetet teremt a penészgombák számára. A falfelületen akkor is létrejöhet páralecsapódás és penészedés, ha egy hideg és egy melegebb épületszerkezet találkozik, például a sarkoknál. Ezt a problémát megfelelően kivitelezett hőszigeteléssel lehet orvosolni. Arra azonban vigyázni kell, hogy még a munka megkezdése előtt száradjanak ki a falak, mert a nedves falak szigetelése további penészedést okozhat.

Konklúzió: Otthonunk szigetelése során az egészséges és tiszta levegőért azzal tehetünk a legtöbbet, ha szigetelőanyagként kőzet- vagy üveggyapotot használunk, hiszen azok páraáteresztőek, és a falakban lévő nedvességet is kiengedik.


Egészséges otthon, vegyszermentes szigetelés
A szigetelőanyag kiválasztásánál a minőség és az ár mellett érdemes a szigetelőanyagok környezetbarát tulajdonságait is figyelembe venni. Korszerű, környezetbarát anyagok alkalmazásával a belső terek levegőminőségén sokat javíthatunk.

A hőszigetelő anyagoknak alapvetően két fajtája létezik, a polisztirol (műanyag hab), valamint a szálas szigetelőanyagok (üveggyapot, fagyapot és kőzetgyapot). A polisztirol valamivel olcsóbb, azonban éghető, a szálas anyagok viszont megakadályozzák a tűz terjedését és tűz esetén nem  keletkezik füst és nem szabadulnak fel káros gázok.

Szigetelés formaldehid nélkül: Az egyik leggyakrabban használt szigetelőanyag az üveggyapot. Ám nem mindegy, milyen kötőanyaggal ragasztják azt össze. Sok gyártó még ma is formaldehidet használ az üveggyapot szálakhoz. Ez az anyag egy kőolajszármazék, mely bejut a lakás levegőjébe, és jelentősen rontja annak minőségét. Irritálhatja a légutakat, gyulladást okozhat, ronthatja a tüdőfunkciót, fejfájást, hányingert, orrvérzést idézhet elő, allergiás hatást és érzékenységet válthat ki. Talán sokan nem is sejtik, hogy tüneteiknek a lakás szigetelése az okozója. Épp ezért érdemes a szigetelőanyagból is a biztonságos környezetbarát minőséget választani. Olyat, melyhez természetes szerves anyagok átalakításával előállított kötőanyagot használnak.

A Knauf Insulation által gyártott Heraklith fagyapot természetes, megújuló alapanyagokból készülő környezetbarát termék, melynek nincs károsanyag kibocsátása, emellett jó a hőtároló és nedvességszabályzó képessége. A kőzetgyapot termékek szintén természetes alapanyagúak, nem érzékenyek a hőmérsékletingadozásra, jó páraátbocsátó tulajdonságúak, és típusuktól függően akár a pincétől a tetőig felhasználhatók. A Knauf Insulation üveggyapot termékeinél is használt Ecose technológiával készült szigetelőanyagok alkalmazásával pedig teljes mértékben kikerülhetjük, hogy veszélyes vegyi anyag kerüljön a lakásba. (Hirdetés)

A téma kapcsán ajánljuk figyelmébe ezeket a korábbi írásainkat:

Hirdetés (X)

A rovat új hírei

Hasonló

Szigetelni hitelből is megéri!

Még hitelből is érdemes elvégeztetni hőszigetelést, mivel már léteznek olyan pénzügyi konstrukciók, melyek önerő nélkül ...