Energiahatékonyság: Hallgassunk a szakemberre!

Magazin

2015/06/15

A tervező, a kivitelező és a tulajdonos együttműködése javítaná épületeink energiahatékonysági teljesítményét.

Habár az ingatlantulajdonosok 60-65% nem, vagy helytelenül ismeri a szigetelőanyagok legfontosabb energiahatékonysági jellemzőit, épületeik felújításának megtervezéséhez 72%-uk mégsem veszi igénybe építész vagy tervező szakember segítségét – ez derült ki a Knauf Insulation 630, felújítást végző ingatlantulajdonos körében végzett  2012-es szakmai kutatásából. A családi ház tulajdonosok 54%-a energiamagtakarítás céljából újítja fel ingatlanát, de az építésszel terveztetők is elsősorban csak a kiviteli tervek elkészítését és az engedélyeztetésben való részvételt várják el a szakembertől, az anyagok beszerzésében való közreműködést már nem. Ennek eredménye pedig az, hogy az ingatlan megtervezett és kivitelezett energiahatékonysági teljesítménye jelentősen eltér egymástól, így a tulajdonos a fűtésszámlán keresztül akarata ellenére is tovább kénytelen költeni otthona melegére.

Felújítás: cél az energiahatékonyság
A Knauf Insulation kutatatása az ingatlantulajdonosok által felismert szükségszerűséget igazolta, hiszen a felmérésben megkérdezett családi ház tulajdonosok döntő többsége, 54%-a energia megtakarítás, azaz a fűtésszámla csökkentése érdekében fogott a felújításba és csak ezt a szempontot követte a kényelem (36%), valamint az ingatlan esztétikai állapotának (30%) fejlesztése. A felújítás során a családi ház tulajdonosok 35%-a ablakcserét, 29%-uk fűtéskorszerűsítést, 28%-a tető, illetve padlás szigetelést, szintén 28%-uk homlokzati szigetelést, 25%-uk pedig tetőfelújítást, illetve ezek kombinációját végezte el a ház energiahatékonyságának javítása érdekében.

Mint a foci! Tényleg mindenki ért hozzá?
Egy önmagától kitekeredő üveggyapot padlásszigetelés felhelyezése nem igényel szakértelmet, de egy homlokzati szigetelés méretezése vagy a fűtéskorszerűsítés kialakítása és kivitelezése már igen. Éppen ezért volt a Knauf Insulation szakemberei számára is meglepő volt az a tény, hogy a felújításba kezdő családi ház tulajdonosok 2/3-a egyáltalán nem vett igénybe építészt vagy tervezőt. Az esetek azon 1/3-ában, amikor azonban a tulajdonos építész vagy tervező segítségét kérte, a szakember szerepe elsősorban a kiviteli tervek elkészítésére és az engedélyeztetésre irányult, de az azokban meghatározott energiahatékonysági paramétereknek megfelelő építőanyagok és termék kiválasztásában már csak 10-ből 8 megrendelő kérte a szakember segítségét. A ma már széles körben és számtalan különböző felhasználási területre alkalmazható megfelelő szigetelés kiválasztása és alkalmazása ugyanakkor alapvető fontosságú a tervezett energiahatékonysági cél elérése érdekében.

Mennyi? 30! Mi harminc? Hát mi mennyi?
Pedig ha valahol, akkor a szigetelőanyagok kiválasztásában elkel a szakértelem! A Knauf Insulation kutatásában megkérdezett családi ház felújítók 66%-a számára a szigetelőanyagok hőszigetelő képessége volt a legfontosabb szempont, ugyanakkor döntő hányaduk helytelenül vagy nem tudta, hogy mi a szigetelőanyagok legfontosabb tulajdonságainak jele, illetve, hogy annak alacsony vagy magas értéke-e a kedvező. A hővezetési tényező (lambda érték) fogalmával a megkérdezettek alig ötöde volt tisztában - közülük is csak minden második tudta, hogy ez az érték annál jobb, minél alacsonyabb. A szigetelőanyagok hővezetési ellenállásának (R érték) fogalmát pedig mindössze 100-ból 2 felújító (!) ismerte. Ennek ellenére az esetek átlagosan 75%-ában a szigetelőanyagokat a megrendelő, vagyis az ingatlan tulajdonosa saját maga vásárolta meg.

Tegyük rendben a szakmai kifejezéseket!
  • Hővezetési tényező (lambda - λDérték - W/m•K): a szigetelőanyag alapvető hőszigetelő tulajdonságát mutatja, azt, hogy milyen mértékben áramlik át a hő az adott anyagon, meghatározott idő alatt. Minél kisebb az érték, annál jobb a hőszigetelő képesség.
  • Hővezetési ellenállás (R-érték): egy adott szerkezet hővel szembeni ellenállását, tehát a szigetelőréteg hatékonyságát mutatja. Minél nagyobb az ellenállás értéke, annál jobb a hőszigetelés.
  • Hőátbocsátási tényező (U-érték - W/m2•K): egy adott szerkezet hőátbocsátó képességét mutatja. Minél kisebb ez az érték, annál jobb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik a szerkezet.
  • Rendszer: Napjainkban a gyártók már nem csak hőszigetelő anyagot, de az adott hőszigeteléssel műszaki szempontból jól együttműködő alapozót, ragasztót, dryvit üvegfóliát és vékonyvakolatot is gyártanak. E komponensek együttes alkalmazásának előnye, hogy az ingatlantulajdonos így a rendszer egészére vonatkozóan kap garanciát a gyártótól.

Mégsem érheti szó a ház elejét!
Habár a Knauf Insulation kutatatásának eredményei szerint 2012-ben a családi házat felújító ingatlantulajdonosok 72%-a még mindig polisztirollal szigetelte otthona homlokzatát, örömteli tény, hogy a megkérdezettek 57%-a komplett szigetelő rendszert alkalmazott a homlokzati hőszigeteléshez, amely már önmagában jelentős lépés a tervezett és a megvalósult rendszerek energiahatékonysága közötti különbség csökkentése terén.

(Hirdetés)

forrás: Knauf Insulation

A rovat új hírei

Hasonló

Napkollektor vs. Szigetelés

Amíg egy átlagos magyar családi ház teljes energiaköltségeinek mindössze 10-15%-át fordítjuk meleg víz előállítására, addig ...

A pazaroló EU

Energiaimportjának 87%-át pazarolja el az Európai Unió.