Vegyszermentes zöldségek és gyümölcsök: Miből vegyünk biót?

Magazin

2015/12/07

Mivel a bioélelmiszerek ára gyakran sokszorosa a nem bio ételekének, sokan meggondolják, hogy melyik zöldségből, gyümölcsből vásároljanak vegyszermenteset. Míg egyesek esetében nincs nagy különbség a bio és a hagyományos változat között, másoknál nagyon is döntő a differencia, mely a jelenlévő vegyszerek mennyiségében mutatkozik meg.

A piszkos tizenkettő
Az amerikai Environmental Working Group (EWG) minden évben megvizsgálja a növények szennyezettségét, és ennek eredményéről listát ad ki Piszkos tizenkettő címmel. Idén az alma, a barack, az eper, a szőlő, a zeller, a spenót, a kaliforniai paprika, az uborka, a koktélparadicsom, az import cukorborsó és a krumpli került fel a nem túl dicsőséges szennyezettségi listára, ami azt jelenti, hogy a felsorolt növények mindegyikében találtak több-kevesebb növényvédőszert még mosás, sőt, egyesekben pucolás után is.

Az alma 99%-a, az őszibarack 98%-a és a nektarin 97%-a tartalmazott legalább egyféle vegyszermaradványt. Emellett kiderült, hogy a krumpli adott súlyegységre mérve a legszennyezettebb, a szőlő és a kaliforniai paprika 15 féle vegyszert tartalmaz, a koktélparadicsom, a nektarin, az őszibarack, a borsó és az eper pedig 13 félét. A piszkos tizenkettő mellé még külön kategóriában felvették a kelkáposztát és a csípőspaprikát, melyek nem illenek ugyan bele az előzőek kritériumrendszerébe, de gyakran tartalmaznak veszélyes mennyiségű rovarölőszert.

Ami tiszta
A szervezet ugyanakkor - ami némileg reménykeltő - a legtisztább élelmiszerek listáját is összeállította. Ezek szerint pedig az avokádó, a csemegekukorica, az ananász, a káposzta, a hagyma, az aszparágusz, a mangó, a papaya, a kiwi, a padlizsán, a grapefruit, a sárgadinnye, a karfiol és az édeskrumpli azok a növények, melyeket biztonsággal fogyaszthatnak az amerikaiak.

Mi újság Európában?
Európában az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) felel a határértékek betartatásáért, 2013-as felmérésükben az Unió tagállamain kívül Norvégia és Izland vett részt a kutatásban. A résztvevő országoknak 12 különböző terméket kellett bevizsgálniuk: az almát, a fejeskáposztát, a póréhagymát, a fejessalátát, az őszi- és sárgabarckot, a rozst vagy zabot, az epret, a paradicsomot, a tehéntejet, a sertéshúst és a bort. A vizsgálat 209 féle növényvédőszerre terjedt ki és 11 582 mintát vett górcső alá.

Ennek alapján a rozsban, a tehéntejben és a sertéshúsban a vegyszermennyiség nem lépte át a megengedett határértéket, ezzel szemben az eper, a saláta, a zab, a barack és az alma több, mint 1%-al, míg a fejeskáposzta, a paradicsom, a póréhagyma és a bor kevesebb, mint 1%-al a határérték feletti vegyszermennyiséget tartalmazott.

Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) mérései alapján tájékozódhatunk. Információval szolgálhat továbbá a Tudatos Vásárlók Egyesülete által 2010-ben készített videó.

forrás: efsa.europa.eu, nebih.gov.hu, ewg.org

A rovat új hírei

A kialvatlanság népbetegség

Az alvás minőségét például a folyamatos online jelenlét is rontja, ezért fontos lenne, hogy lefekvés előtt az emberek már ne ...

Hasonló

Termelői piac ajánló

Íme, néhány kellemes hangulatú, helyi piac, ahol beszerezhetjük az egészséges, napi betevőt.

A rovat legolvasottabbjai

A kialvatlanság népbetegség

Az alvás minőségét például a folyamatos online jelenlét is rontja, ezért fontos lenne, hogy lefekvés előtt az emberek már ne ...