Vegyszermentes zöldségek és gyümölcsök: Miből vegyünk biót?

Magazin

2015/12/07

Mivel a bioélelmiszerek ára gyakran sokszorosa a nem bio ételekének, sokan meggondolják, hogy melyik zöldségből, gyümölcsből vásároljanak vegyszermenteset. Míg egyesek esetében nincs nagy különbség a bio és a hagyományos változat között, másoknál nagyon is döntő a differencia, mely a jelenlévő vegyszerek mennyiségében mutatkozik meg.

A piszkos tizenkettő
Az amerikai Environmental Working Group (EWG) minden évben megvizsgálja a növények szennyezettségét, és ennek eredményéről listát ad ki Piszkos tizenkettő címmel. Idén az alma, a barack, az eper, a szőlő, a zeller, a spenót, a kaliforniai paprika, az uborka, a koktélparadicsom, az import cukorborsó és a krumpli került fel a nem túl dicsőséges szennyezettségi listára, ami azt jelenti, hogy a felsorolt növények mindegyikében találtak több-kevesebb növényvédőszert még mosás, sőt, egyesekben pucolás után is.

Az alma 99%-a, az őszibarack 98%-a és a nektarin 97%-a tartalmazott legalább egyféle vegyszermaradványt. Emellett kiderült, hogy a krumpli adott súlyegységre mérve a legszennyezettebb, a szőlő és a kaliforniai paprika 15 féle vegyszert tartalmaz, a koktélparadicsom, a nektarin, az őszibarack, a borsó és az eper pedig 13 félét. A piszkos tizenkettő mellé még külön kategóriában felvették a kelkáposztát és a csípőspaprikát, melyek nem illenek ugyan bele az előzőek kritériumrendszerébe, de gyakran tartalmaznak veszélyes mennyiségű rovarölőszert.

Ami tiszta
A szervezet ugyanakkor - ami némileg reménykeltő - a legtisztább élelmiszerek listáját is összeállította. Ezek szerint pedig az avokádó, a csemegekukorica, az ananász, a káposzta, a hagyma, az aszparágusz, a mangó, a papaya, a kiwi, a padlizsán, a grapefruit, a sárgadinnye, a karfiol és az édeskrumpli azok a növények, melyeket biztonsággal fogyaszthatnak az amerikaiak.

Mi újság Európában?
Európában az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) felel a határértékek betartatásáért, 2013-as felmérésükben az Unió tagállamain kívül Norvégia és Izland vett részt a kutatásban. A résztvevő országoknak 12 különböző terméket kellett bevizsgálniuk: az almát, a fejeskáposztát, a póréhagymát, a fejessalátát, az őszi- és sárgabarckot, a rozst vagy zabot, az epret, a paradicsomot, a tehéntejet, a sertéshúst és a bort. A vizsgálat 209 féle növényvédőszerre terjedt ki és 11 582 mintát vett górcső alá.

Ennek alapján a rozsban, a tehéntejben és a sertéshúsban a vegyszermennyiség nem lépte át a megengedett határértéket, ezzel szemben az eper, a saláta, a zab, a barack és az alma több, mint 1%-al, míg a fejeskáposzta, a paradicsom, a póréhagyma és a bor kevesebb, mint 1%-al a határérték feletti vegyszermennyiséget tartalmazott.

Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) mérései alapján tájékozódhatunk. Információval szolgálhat továbbá a Tudatos Vásárlók Egyesülete által 2010-ben készített videó.

forrás: efsa.europa.eu, nebih.gov.hu, ewg.org

A rovat új hírei

Hasonló

Termelői piac ajánló

Íme, néhány kellemes hangulatú, helyi piac, ahol beszerezhetjük az egészséges, napi betevőt.