Klímaváltozás: Obama beszédet tartott

Hír

írta: MTI
2014/05/11

A napenergia-felhasználás és az energiahatékonyság növelése révén az Egyesült Államok csökkentheti a klímaváltozás káros következményeit - hangoztatta pénteken a kaliforniai Mountain View-ben Barack Obama amerikai elnök.

Csupán néhány napja annak, hogy az USA Fehér Háza nyilvánosságra hozta saját klímajelentését, amelyről kedden már hírt adtunk. Most Barack Obama amerikai elnök is felszólalt, beszédében a napenergia-felhasználás és az energiahatékonyság növelésének fontosságáról szólt, melyek révén az Egyesült Államok csökkentheti a klímaváltozás káros következményeit.

"Ezek költséghatékony módjai annak, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással és ugyanakkor munkahelyeket teremtsünk" - jelentette ki az elnök.

Obama a napenergia felhasználásával kapcsolatban 300 magánszektorbeli, valamint önkormányzati és állami szintű "elkötelezettségről" tett bejelentést. Az elnök által támogatott tervek a várakozások szerint 130 ezer háztartás ellátáshoz elegendő energiát fognak majd termelni és egy év alatt akkora energia-megtakarítással járnak majd, mintha 80 millió autót távolítanának el az utakról.

A programok támogatják a napenergia-beruházásokat, a szektorban alkalmazható munkaerő képzését, valamint az épületek hatékonyabb szigetelését. Barack Obama kitért arra is, hogy ezen a területen kénytelen az elnöki rendeletek eszközéhez nyúlni, mert a kongresszus "nem mindig olyan előrelátó" ebben a kérdésben, mint szeretné, sőt, vannak olyan politikusok is, akik kifejezetten tagadják a klímaváltozás tényét.

Az elnök beszédét megelőzően a Fehér Ház bejelentette, hogy befejeződött a napelemek felszerelése a washingtoni elnöki hivatal és rezidencia tetejére. Ott korábban már voltak ilyen eszközök Jimmy Carter jóvoltából, ám azokat Ronald Reagan eltávolíttatta.

 


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Nagyobb lehet a felmelegedés

Az Environmental Research Letters-ben közzétett tanulmány szerint nagyobb lehet a felmelegedés a globális átlagnál.