Ljubljana Európa Zöld Fővárosa lesz

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/06/26

Ljubljana nyerte el az Európa Zöld Fővárosa 2016 címet egyebek közt azzal, hogy jelentősen növeli polgárainak környezettudatosságát.

A szlovén főváros mások között Essent és Oslót utasította maga mögé a döntő körben. Az elismerő címet Európa idei zöld fővárosában, Koppenhágában adta át kedden a győztes város képviselőinek Janez Potocnik környezetvédelmi biztos. Ljubljana lakosainak környezettudatosságra nevelésével, a Vision 2025 elnevezésű fenntarthatósági stratégiájával és lenyűgöző közlekedési hálózatával érdemelte ki a megtisztelő címet - olvasható az Európai Bizottság közleményében. Potocnik elmondta: ljubljanai lakosként mélységes büszkeséggel tölti el, hogy környezetvédelmi eredményeiért gratulálhat a városnak. A döntősök mindegyike értékes élő példával szolgált arról, hogy miként lehet sikeresen ötvözni a környezet iránti tiszteletet, a kitűnő életminőséget és a gazdasági növekedést.

A város integrált környezetkezelési programja és a fenntartható közbeszerzés terén elért jelentős eredmények mellett a ljubljanai közlekedés elmúlt egy évtizedben tapasztalt pozitív változásait méltatta a zsűri. Egy olyan városban, ahol egyre inkább az autók kerültek túlsúlyba, mostanra a környezetbarát alternatívák felé billent el a mérleg. Tavaly módosították a ljubljanai közlekedési szabályokat, korlátozva az autósforgalmat és előnyben részesítve a gyalogosokat, a kerékpárosokat és a tömegközlekedést. Növekszik a helyi kerékpármegosztó rendszer népszerűsége és a forgalomra vonatkozó jövőbeli tervek is ígéretesek - indokolták a döntést.

Az Európa Zöld Fővárosa címet minden évben az a város kapja, amelynek környezettudatos tevékenységét független szakértők a legjobbnak ítélik. Tizenkét város szállt versenybe a 2016-os címért és öten - Essen, Ljubljana, Nijmegen, Oslo és Umea - jutottak tovább a döntőbe.

Az értékelésnél tizenkét szempontot vettek figyelembe, egyebek között az alábbiakat:

  • Milyen a helyi közlekedés?
  • Mennyire fenntartható a városban a zöld területek felhasználása?
  • Milyen a levegő minősége?
  • Mekkora a zajszennyezés?
  • Milyen a hulladékkezelés?
  • Milyen a vízgazdálkodás?
  • Milyen hatékonyan használja fel az adott város az energiát?

A legkörnyezettudatosabbnak ítélt városnak járó zöld főváros címet először Stockholm kapta meg 2010-ben. Ezután Hamburg, a baszkföldi Vitoria-Gasteiz, Nantes, Koppenhága és Bristol következett.

forrás: MTI
Budapest is esélyes lehetne egy ilyen versenyen?

A rovat új hírei

Hasonló

Ökovárosok: Curitiba

Előző cikkünket folytatva nézzük, mire volt képes egy zseniális építész-politikus Curitibában.

Ökovárosok: Masdar

A tervek szerint 22 milliárd dollárból jön létre a világ legnagyobb ökováros beruházása.