Nincs többé angóra a Zarában

Hír

2015/02/11

A PETA leleplező videóinak hatására a nagy ruhacégek bojkottálják a kínai nyúlszőrfonalat. FIGYELEM! A cikk tartalmazza a leleplező videó linkjét, ami 18 éven felüli tartalom! Ezért arra csak 18 éven felüli és erős idegzetű olvasóink kattintsanak!

Az Inditex nevű, spanyol ruhacég - melynek leányvállalatai közé tartozik a Zara, a Pull&Bear, a Massimo Dutti és a Bershka is – bejelentette, végleg száműzi kínálatából az angórafonalból készült ruhákat.

Sokkoló videók
A döntés nem kis részben a PETA nyomásának köszönhető. Az állatvédő szervezet még 2013-ban hozta nyilvánosságra azokat a leleplező videókat ( Figyelem! 18 éven felüli tartalom! A  videó linkjére csak erős idegzetűek és 18 éven felüliek kattintsanak), melyek a kínai angórafarmokon tenyésző nyulak élve megnyúzásának hátborzongató képeivel sokkolták a nézőket. A cég még az év decemberében, a botrány kirobbanása után időlegesen kivonta a forgalomból a nyúlszőrruhákat, mint mondták: "az Inditex addig nem határoz másként az angórabeszállítóival kapcsolatban, míg ki nem vizsgált minden körülményt részletesen, hogy azok megfelelnek-e a cég előírásainak".

Jótékony célok
Most úgy döntöttek, megválnak az egész angórakészlettől. A mintegy 20 000 darab, összesen körülbeül 878.000 dollár értékű ruhát jótékony célra ajánlják fel, szíriai menekültek kapják majd meg a Life for Relief and Development nevű alapítványon keresztül.

- Az Inditex gesztusának köszönhetően a PETA is terjesztheti az állatok iránti együttérzés üzenetét ezen a télen: azt, hogy csak a reménytelenül nélkülözőknek bocsátható meg, ha élő állatok testéből kitépett bundát viselnek – mondta Ingrid E. Newkirk, a PETA elnöke. – Arra kérünk minden kereskedelmi céget, mely még árulja az állatkínzás termékeit, hogy lépjen az Inditex és mások nyomába, máskülönben tanúi lehetnek, ahogy a vevőik szépen hátat fordítanak nekik – hívta fel a bojkottban való részvételre a többi boltot is. Az Inditex előtt egyébként már több mint 70 világmárka mondott nemet az angórára, többek között az ASOS, a Calvin Klein, a French Connection, Stella McCartney és a Tommy Hilfiger.

Angóra - másképp
A nyúlszőrt egyébként békés úton is be lehetne gyűjteni, hiszen az állatok természetes módon is vedlenek az évszakok változásával, és évente körülbelül négyszer lehet nyírni őket anélkül, hogy bajuk esne. Ez azonban igencsak költséges és időigényes feladat, aminek az árát kevesen hajlandók megfizetni.

A hagyományos módszerekkel tenyésztők többsége elhivatottságból foglalkozik az állatokkal és elsődlegesnek tartja az egészségüket. Ők azonban nem tudják felvenni a versenyt a kínai tömegtermeléssel, mely az International Wool Textile Organization adatai szerint évente körülbelül 4700 tonna angórafonalat állít elő. A világ összes angóratermelésének 90%-a innen jön, ahol semmilyen szabályozás nem védi az állatokat.


Kép forrása / Szerző: Chu's Ashton

 

forrás: http://www.ecouterre.com/, wikipedia.hu, http://www.theguardian.com/

A rovat új hírei

Hasonló

Állatkísérletek | 2. rész

Sokkoló kampányok és látványos sikerek szegélyezik a leghíresebb állatvédő szervezet útját. Reflektorfényben a PETA.

A kínaiak kezében a sorsuk?

Be kellene tiltani Kínában az elefántcsont kereskedelmét, s ezzel nagy lépést lehetne tenni az afrikai ormányosok védelmében.