Sűrű szmogba borult Peking

Hír

írta: MTI
2013/10/06

Épp egy hét telt el azóta, hogy Peking sűrű szmogba borult. Ma reggelre virradóan Észak-Kína és a kínai főváros ismét szmogfelhőbe burkolózott. Pekingben légi járatokat töröltek, az épp most zajló nemzetközi sporteseményeken pedig - szokatlan látványként - maszkot viselnek a sportolók és a rajongók.

A levegő szennyezettsége csaknem az összes kínai hírportál vezető híre ma. A nemzeti meteorológiai hivatal figyelmeztető jelzést adott ki, miután a légszennyezés a hatlépcsős skálán ismét a legmagasabb értéket érte el, s az előrejelzések szerint várhatóan legalább hétfő délutánig fennmarad. A főváros egyes részein tegnap éjjel és ma reggel 500 méter alá csökkent a látótávolság, a repülőterek vasárnap délig féltucat hazai és nemzetközi járatot voltak kénytelenek törölni, kéttucat gép késéssel tudott csak felszállni.

Az amerikai nagykövetség mérései szerint az egészségre leginkább káros, levegőben található finom porszemcsék (PM2,5) értéke péntek és szombat este között meghaladta a köbméterenkénti 300-as értéket, szombat éjjel pedig a 400-as határt is átlépte. A 300 feletti mutató az egészségre veszélyes mértéket jelöl, a nagykövetség így az otthonmaradást, az ajtók gondos bezárását és a légtisztító berendezések alkalmazását javasolta.

Ide kattintva megtekinthetőek a legfrisebb mérési adatok, a chinaairdaily oldala pedig aktuális pillanatképeket közöl a szmoggal borított nagyvárosokról.


Kép forrása / Szerző: Kentaro IEMOTO

 

forrás: MTI, aqicn.org/city/beijing/

A rovat új hírei

Hasonló