Újabb rejtélyes krátereket fedeztek fel Szibériában

Hír

írta: MTI
2015/02/25

Műholdas felvételek segítségével négy újabb ismeretlen eredetű krátert fedeztek fel az észak-szibériai Jamal-félszigeten, ahol tavaly júliusban már három hatalmas mélyedésre bukkantak.

A szakemberek úgy vélik, hogy több tucatnyi kráter lehet még a térségben, és a helyiek biztonsága érdekében azonnali vizsgálatokra van szükség. "Biztos vagyok benne, hogy még több kráter van a Jamal-félszigeten, csupán meg kell keresnünk őket. Úgy feltételezem, hogy további 20-30 mélyedéssel kell számolnunk" - nyilatkozta a The Siberian Times című angol nyelvű lapnak Vaszilij Bogojavlenszkij professzor, az orosz tudományos akadémia levelező tagja, a moszkvai kőolaj- és gázkutató intézet igazgatóhelyettese. Mint hozzátette: "fontos, hogy ne ijesszük meg az embereket, de megértsük, hogy nagyon komoly problémáról van szó, amelyet muszáj kivizsgálnunk".

Tavaly novemberben a kutatók leereszkedtek a kráterek egyikébe, hogy adatokat gyűjtsenek a lyukak keletkezésének körülményeiről. A The Siberian Times tavaly decemberben arról számolt be, hogy a kutatók elmélete szerint a mélyedéseket a föld alatti hő vagy a klímaváltozással összefüggő hőmérsékletemelkedés által kiváltott metán-gázrobbanások okozták. Idén januárban " Óriási lyukak a világ végén c. cikkünkben mi is beszámoltunk a tavaly felfedezett első kráterekről.

Szibéria ezen területeit örökké fagyott talaj, a permafroszt borítja, mely – egyes becslések szerint - több tízezer köbkilométernyi metángázt rejt. A metán a fagyott talajban sokáig stabil állapotban marad, a permafroszt olvadása miatt azonban egyre több gáz halmozódik fel a talaj felső rétegében, ami végül kiszabadul a légkörbe. A metán a szén-dioxidnál huszonegyszer erőteljesebb hatású üvegházhatású gáz, amely ha begyulladna, az apokalipitikus következményekkel járna: eloltani szinte képtelenség lenne, füstje pedig masszív klórmetánnal szennyezné a légkört. A metánról, mint időzített bombáról itt írtunk.

Bogojavlenszkij szerint mivel a szakemberek nem tudják megjósolni, hogy hol és mikor következnek be ilyen gázrobbanások, ezért a tanulmányozásuk nagyon veszélyes. A szakember csapata azonban újabb expedíciót tervez a mélyedésekhez, és állomásokat akarnak felállítani a térségben a kráterek megnyílásával esetlegesen együtt járó földrengések érzékelésére - adta hírül a The Huffington Post nevű hírportál.

"Most olyan alapvető kérdésekre kell választ találnunk, mint hogy mely területek, milyen feltételek közt a legveszélyeztetettebbek. Ezek a kérdések ugyanis rendkívül fontosak az északi városok biztonsága és a kőolaj, illetve földgáz kitermelő komplexumok infrastruktúrája szempontjából" - fogalmazott a szakember.

Kép forrása: Marya Zulinova / The Siberian Times

 

A rovat új hírei

Hasonló

Titokzatos kráter a Déli-sarkon

Meteorit-becsapódás nyomán keletkezhetett az a kráter, amelyet a közelmúltben fedeztek fel tudósok az Antarktisz keleti részén.

Egy tömeggyilkos a középkorból

Tudósok úgy vélik, megtalálták azt a vulkánt, amelynek a kitörése még több ezer kilométerrel odébb is emberi életeket ...