A zöldombudsman határozati javaslatot nyújtott be az országos faültetési és favédelmi programról

Hír

2016/11/30

Szabó Marcel kedden az Országgyűlésnek határozati javaslatot nyújtott be a Fatestvér néven meghirdetett programról. A leköszönő zöldombudsman sajtótájékoztatóján a levegőszennyezés és a talajfedés problémájára, valamint a földek termőképességének romlására hívta fel a figyelmet.

A december elsejei hatállyal az Alkotmánybíróság tagjává választott Szabó Marcel a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettesként kedden Budapesten sajtótájékoztatót tartott, ahol hangsúlyozta: a levegőszennyezés, a termőföldek területének folyamatos zsugorodása, valamint a termőföldek minőségének romlása az egész országot érintő probléma, de nem kap elegendő figyelmet.

A zöldombudsman a nap folyamán kiadott állásfoglalásaiban szorgalmazza a lakossági szilárd fűtőanyagok minőségének jogi szabályozását, valamint a városokban a talajfedés leállítását, a jó minőségű termőföldek kiemelt védelmét, azok igénybevétele helyett a leromlott ipari területeken, a barnamezőkön való beruházásokat.

Légszennyezés: Szabó Marcel azt mondta, viszonylag kis figyelemmel jelentősen lehetne javítani a levegő minőségén. Magyarország vezeti Európában a tüdőrákkal kapcsolatos statisztikákat - jegyezte meg. Mint rámutatott, a levegő minőségének 47 százalékát a háztartási tüzelés határozza meg, és az ország jelentős részén a környezet-egészségügyi problémák alapja az, hogy nagyon rossz minőségű lignittel és barnaszénnel fűtenek az emberek. A zöldombudsman szerint ez szociális probléma is, hiszen - mint mondta - az emberek nem véletlenül vesznek olcsó és rossz minőségű fűtőanyagot. Közölte azt is, az avarégetés is rendkívüli mértékben hozzájárul a levegőminőség romlásához, ezért annak betiltására lenne szükség.

szerk: Földművelésügyi Minisztérium, az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága és a Herman Ottó IntézetFűts okosan!” elnevezéssel kampányt indított október 20-án, hogy a fűtési szezon kezdetén ráirányítsa a társadalom figyelmét egyes szilárd tüzelőanyagok használatának veszélyeire, káros hatásaira és a jó minőségű tüzelőanyagok alkalmazásának fontosságára.

Talajfedés: A talajra vonatkozó állásfoglalásáról szólva Szabó Marcel azt hangsúlyozta, hogy a talaj az ivóvíz mellett a legnagyobb kincsünk. Ennek ellenére ez sem kap szinte semmilyen figyelmet - tette hozzá. A legnagyobb problémának azt nevezte, hogy "elherdáljuk, elpazaroljuk ezt a nagyon értékes kincset". 1960 óta 700 ezer hektárnyi termőterület vontak ki a művelésből. Naponta húsz focipályának megfelelő nagyságú területet érint a beépítés és talajfedés, évente az ország tíz napi kenyérszükségletét megtermelni képes talajt vesztünk el. Az iparszerű, magas vegyszerterheléssel járó mezőgazdasági művelés pedig rontja a talaj termőképességét - mondta el Szabó Marcel. Közölte, az állásfoglalásban azt kérik, hogy a zöldmezős beruházások engedélyezését tiltsák a barnamezős területek felszámolásáig. Szabó Marcel hangsúlyozta: "az ökológiai gazdálkodás az, ami a jövőt jelenti".

Fatestvér program: Kiemelte azt is, hogy a környezeti nevelés szempontjából rendkívül fontos a Fatestvér program, melyről kedden az Országgyűlésnek határozati javaslatot nyújtott be. Magyarország jövőjét az fogja meghatározni, hogy gyermekeink és unokáink mit gondolnak a fákról - mondta Szabó Marcel. Az országos faültetési kezdeményezés célja, hogy évről évre minden Magyarországon született magyar állampolgárságú gyermek születését egy őshonos facsemete ültetésével ünnepelje meg, és az így elültetett fák kerüljenek nyilvántartásba a megóvásra.

Szabó Marcel elképzelése szerint a programban önkéntesen résztvevő önkormányzatok minden újszülött családjával felvennék a kapcsolatot. Az előzetes kalkulációkban azzal számolnak, hogy legalább a születések harmadánál sikerülhet személyes kötődést kialakítani a gyermekek és a kis fák között, ezekben az esetekben az újszülött nevével ellátott táblával jelölnék meg a fát. A többi facsemetéből pedig az erdőgazdaságok területén gyermekligeteket hoznának létre. A Fatestvér program megvalósulása javítaná a természeti és az épített környezet minőségét, mérsékelné az éghajlatváltozás káros hatásait. A fasorokból, parkokból idővel zöldfolyosók, ökológiai hálózatok jöhetnek létre. A települési zöldfolyosók egyben hatékony eszközei a zajvédelemnek és a levegőminőség javításának is. A Fatestvér program hosszú távú, környezettudatos, a jövő nemzedékekért felelősséget vállaló, a természethez érzelmileg kötődő mentalitásra nevel. Erősíti a lokálpatriotizmust, a nemzettudatot. A faültetés kézzelfogható, természetes kapcsolatot teremt a gyermek és szülőföldje között. A program ősi magyar hagyományok felélesztését is szolgálja: a népszokások szerint az újszülöttnek születésfát vagy sorsfát ültetett a család, a fiúknak almafacsemetét, a lányoknak körtét.

A zöldombudsman az elmúlt évek munkájáról szólva arról beszélt, hogy nagyon nehéz volt a kezdet, de aztán sikerült megváltoztatni az ombudsmani törvényt, amelynek révén a zöldombudsman jogot kapott arra, hogy önálló jogszabályi javaslatot tegyen és önálló állásfoglalásokat bocsásson ki. Az elért szakmai eredmények között sorolta, hogy javaslatára az új polgári perrendtartásról szóló törvényben a környezetszennyezés okozta jogsérelem esetén is lehetőség nyílik társult per indítására; közbenjárása hozzájárult az Országos Atomenergia Hivatal szervezeti-szakmai függetlenségének megőrzéséhez; felügyelete alatt évente körülbelül háromszáz egyéni  - zaj-, bűz-, hulladékkezelési, természetvédelmi, településrendezési - panaszügyet rendeztek.

 

forrás: MTI, ecolounge

A rovat új hírei

Hasonló