Svájc népszavazást tartott és döntött: kivezetik az atomenergiát

Hír

írta: ecolounge
2017/05/21

A svájci szavazók többsége immáron támogatta a kormánynak azt a tervét, hogy az ország mondjon le az atomerőműveiről, és térjen át a megújuló energiaforrások használatára – derült ki a vasárnapi népszavazás eredményéből.

A svájci államszövetség kormánya ma arról a törvénytervezetről tartott népszavazást, amely a fokozatosság elve szerint kivezetné az atomenergia-felhasználást az országban, így megtiltaná az új reaktorok létesítését, és az energiaellátást a megújuló források irányába terelné. A népszavazást a konzervatív Svájci Néppárt azért kezdeményezte (a legnagyobb kormánypárt a négy tagból álló berni koalícióban), mert szerintük az átállás az energiaárak robbanásszerű növekedését eredményezné. Véleményük szerint az ország az alternatív forrásokra támaszkova nem lenne képes olcsó és megbízható energiát termelni, ennek eredményeként pedig Svájc importra szorulna.

A kormányzat a 2011. márciusi japán földrengés és szökőár nyomán bekövetkezett fukusimai nukleáris baleset után pár héttel már indítványozta az erőművek bezárását, pontos menetrendet azonban akkor nem határozott meg. Az alpesi ország legutóbb 2016 novemberében tartott népszavazást a témában. A baloldali pártok által is támogatott javaslat szerint 45 évre korlátozták volna egy reaktor működési idejét és 2029-ig teljesen felszámolták volna az országban a nukleáris energiatermelést, melynek első lépéseként három reaktort már ebben az évben bezártak volna. A választók többsége akkor elutasította a kezdeményezést. - A szavazók 54,23 százaléka voksolt nemmel, míg 45,77 százaléka igennel. A részvételi arány 44,8 százalékos volt.

Bár a mostani népszavazás részvételi aránya a múlt évinél néhány százalékkal alacsabbnak bizonyult a maga 42,3 százalékával, az államszövetség kormányának közlése szerint a résztvevők 58,2 százaléka támogatta a javaslatot.

"ez történelmi nap" Svájc számára és "ezzel az ország belép a XXI. századi energetikába" - ekként kommentálták a voksolás eredményét a környezetvédők.

A szavazást az "energiastratégia 2050" címmel elindított vita alapozta meg, melynek fókuszát az a kérdés adta, hogy a megújuló energiákra történő átállás milyen plusz terheket fog róni az adófizetőkre. A törvénytervezet ellenző Svájci Néppárt ezt az összeget családonként, éves szinten 3200 frankban állapította meg, a szövetségi energiahivatal szerint azonban ez erősen túlzó adat, véleménye szerint egy átlagos családnak csupán 40 frankot kell majd fizetnie az eddigi energiaszámlán felül.

Svájcban 4 atomerőműben 5 reaktor működik, egynek a leállítását már 2019-ben elkezdhetik, a többi esetében még nincs dátum. Az ország energiamérlegében a vízi energia 60 százalékkal, az atomenergia 35 százalékkal szerepel, a másfajta megújuló energia részesedése jelenleg csak 5 százalék.


forrás: MTI, AFP, Reuters, index.hu, magyaridok.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Veszélyben Ukrajna atomerőműi

Ukrajnában 4 atomerőmű és számos radioaktív hulladéklerakó működik, melyeket súlyos veszélyeztetnek a harcok. A Nemzetközi ...