Egyre nagyobb naperőművek épülnek!

Magazin

2015/04/29

A megújulú energia felhasználásának fontosságát már az egész világ felismerte. A Föld szinte minden országában az a cél, hogy ennek aránya a teljes energiatermelésben egyre nagyobb legyen. Ezt a folyamatot a foszillis energiahordozók fokozatos kimerülése és a környezetszennyezésben betöltött negatív szerepük is felgyorsíthatja.


Magyarországon ez az arány 9,6 százalék volt 2012-ben, az uniós átlag 14,1%. Az Unión belül Svédország 51%-al az első, ezzel szemben Máltán csak 1,4 % volt a a megújulú energia felhasználásának az aránya.  A napenergiát felhasználó erőművek Európában Németországot és Spanyolországot kivéve jelenleg még ˇmostohagyereknek” számítanak, ám a világ más részein az alternatív energiák zászlóhajójának lehet őket tekinteni. Sajnos Magyarországon ez nem így van, jelenleg a napenergia hasznosítása az alternatív energiaforrások mindössze 1 százalékát teszi ki! Ez az érték még rosszabbul fest, ha figyelembe vesszük az előrejelzést, miszerint 2060-ra (Forrás:Bohoczky, 2007) a világ energiafogyasztásának legnagyobb hányadát a napenergia és a biomassza fogja biztosítani.

Naperőművek típusai
Kétféle naperőművet különböztetünk meg. Az egyik az un. fotovoltaikus, amely  a nap energáját napelemek segítségével közvetlenül elektromos árammá alakítja. A másik a naphőerőmű, amely a nap hőjével fejleszt forró gőzt vagy gázt és ezt turbinák segítségével alakítja elektromos árammá. Ennél a típusnál problémát jelent azonban a hatalmas hőenergia tárolása, amivel a nappali és éjszakai órák közti különbséget lehetne kiegyensúlyozottabbá tenni. Kutatók rájöttek, hogy a kálium- és nátrium-nitrát sók olvadákának nagy hőkapacitása alkalmas arra, hogy ezt a hőt tárolja! Ezen az elven mükődnek az un. sóolvadékos, más néven olvadtsó-kollektoros naperőművek, amilyen a Crescent Dunes is. Az első naphőerőmű az USA-ban, Kalifornia államban épült a Mojave sivatagban található Barstowban, 1982-1988-ben, az első fotovoltaikus naperőmű pedig az 1980-as években épült Carrisa Plain volt (szintén USA, Kalifornia) 5,6MW teljesítménnyel.

Egy kis fizika..
Mit jelent a névleges teljesítmény és mit jelent a kWh? 1 watt az a teljesítmény, amelyet 1 J munka 1 s alatt létrehoz. (Egy joule közelítőleg az a munka, amely kb. 102 gramm tömeggel rendelkező test egy méter magasságba történő felemeléséhez szükséges a Föld gravitációs mezejében, a felszín közelében.) Az 1 kilowattóra (kWh), az egy 1 kilowatt (kW) állandó teljesítménnyel, 1 óra (h) alatt elvégzett energia-, vagy munkamennyiség.

Jelenlegi legnagyobbak
A világ jelenleg legnagyobb teljesítménnyel müködő fotovoltaikus naperőműve/ napelemfarmja a kaliforniai San Luis Obispo megyében mükődő Topaz Solar Farm. A 9 millió napelem modulból álló erőmű névleges teljesítménye 550 MW, ez évente 160 ezer háztartást képes elllátni elektromos árammal. Éves energia előállítása 1096 Gwh és 377 000 tonna széndioxidtól mentesíti a levegőt, ami 73 000 autó CO2 kibocsátásának felel meg. Róla itt írtunk egy külön cikkben.

Múlt évben közzétettünk egy toplistát, amely a 8 legnagyobb fotovoltaikus napelemfarmot mutatja be, a Topaz már abban a cikkben is az első helyen állt és úgy tűnik, egy jó darabig nem is lesz vetélytársa. A cikk ide kattintva is megtkinthető.

A naphőerőművek közül a világ jelenlegi legnagyobbja a Ivanpah Solar Electric Generating System (ISEGS) a kaliforniai Mojave-sivatagban. A 392 MW névleges teljesítményel állít elő annyi energiát, ami 140 ezer kaliforniai otthon számára tudja biztosítani az elektromos áramot.. A 2,2 milliárd dollárból megépített komplexumban termelt tiszta energia évi 400 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását váltja ki.

A legnagyobb sóolvadékos naperőmű a nevadai sivatagban található Crescent Dunes. Névleges teljesítménye 110 MW, évente 500 ezer Mwh energiát állít elő, ami ezzel 75 ezer kaliforniai otthon éves elektromos energia szükségletét tudja biztosítani. Róla itt írtunk egy külön cikkben, amikor még az építés fázisában volt.

Mi a helyzet Európában?

A legnagyobb fotovoltaikus erőmű a németországi Senftenbergben található Solarpark Meuro/Senftenberg, amelynek teljesítménye 168 MW és 80.000 otthont képes ellátni árammal. A napelemparkban összesen 636.000 fotovoltaikus napelem modul található.

A legnagyobb naphőerőmű Solaben Solar Power Station Spanyolroszágban található , melynek névleges teljesítménye 200 MW.

És a nemzetközi „MW” verseny tovább folytatódik...

Kalifornia mellett a világ más régióiban is tervezés alatt állnak egyre nagyobb teljesítményű naperőművek. A tervek szerint 2016 augusztus 15-én India Függetlenségi Napján adják át a világ legnagyobb fotovoltaikus naperőművét az indiai Rewában. (Legalábbis jövőre még ez lehet a legnagyobb) A naperőmű névleges teljesítménye 750 MW-t lesz. Ezzel átveszi az első helyet a  jelenlegiektől, ami most megosztottan a Desert Sunlight Solar Farm-é és a Topaz Solar Farms-é 550 MW-al.

Néhány hete jelentették be Marokkóban, hogy folytatják a Noor programnak nevezett  naperőmű építési projektet is, melynek első három fázisának munkálatai már a befejezéshez közelítenek. A dél-marokkói Ouarzazatéban a Noor I., II. és III. jelzésű erőművek a helyi hatóságok szerint a világ legnagyobb naperőművei lesznek az 560 MW-os összeteljesítményükkel. Természetesen ez az állítás csak jövő év augusztus 15.-ig lehet igaz, hiszen akkor tervezik átadni a fent említett indiai óriás naperőművet.

A következő öt évben Kaliforniában egy 2700 MW teljesítményű naperőművet , Pakisztánban egy 1000 MW-osat terveznek átadni. Persze Kína sem akar ebben a versenyben lemaradni, 2019-re szeretnének átadni egy 2000 MW teljesítményű fotovoltaikus erőművet.

A leggrandiózusabb tervvel még a válság kirobbanása előtt a görög kormány állt elő. A Helios néven futó projekt 19 milliárd euróba került volna és a 2020 évi átadás után közel 10 ezer MW névleges teljesítménnyel termelte volna az energiát a fotovoltaikus napelempark. Sajnos ez a projekt-terv egyelőre az asztalfiókokban marad. Összehasonlításképpen a paksi atomerőmű teljesítménye 2000 MW, amely a hazai energiaigények több mint a felét biztosítja.

Reméljük Magyarországon is felismerik a napenergia hasznosításának előnyeit, hiszen hazánk természeti adottságai szinte tökéletesek: A napsütéses órák száma magasabb, mint Németországban, ahol Európa jelenleg legnagyobb fotovoltaikus naperőműve is található. Ezzel szemben nálunk minimális a napenergia hasznosítása. Ahhoz, hogy ez jelentősen változzon, először a hazai szabályozást valamint az adózási és a támogatási rendszert kellene átalakítani.


Fotók forrása: Wikipedia


A rovat új hírei

Hasonló