Ebben az indiai faluban minden lánygyermek születése után 111 fát ültetnek!

Magazin

írta: ecolounge
2013/05/11

A falu vezetője elhunyt kislányának emléket állítva hívta életre a példaértékű kezdeményezést közel tíz évvel ezelőtt.

"Saját márkás ökofeminizmus"

Indiáról legtöbbünknek nem éppen a nőkkel szembeni egyenlő bánásmód, a lánygyermek értékes volta, sokkal inkább a fiatalon kötetett kényszerházasságok és a nők elnyomása juthat eszünkbe. Van azonban egy nyolcezer lelket számláló kicsiny falu, amelynek lakói másként gondolkodnak mint úgy általában más indiai településeken: Habár a Piplantri nevű település által alkalmazott "pozitív diszkrimináció" talán nem a legszerencsésebb eszköz, mégis úgy tűnik, eléri a célját: a lánygyermekek védelmén túl a környezetvédelemben is élen jár.

Shyam Sundar Paliwal, a falu vezetője elhunyt kislányának emléket  állítva hívta életre a kezdeményezést, miszerint minden lánygyermek születése után 111 fát ültetnek a település lakói. A falusiak tehát közösen dolgozhatnak egymásért, és egy szebb jövőért. A község lakói egyébként elhalálozások alkalmával is ültetnek, olyankor azonban csak 11 példányt. Az elmúlt években, összesen több mint félmillió fát – többnyire miatyánkcserjét és mangót – ültettek el a falu lakói.

Ráadásul Paliwal a lányok - és a fák - jövőjére is gondolt. Egyrészt egy lány születésekor a falu lakói kötelesek összegyűjteni 21 ezer rúpiát, azaz nagyjából 450 ezer forintot a gyermek számára, amit az édesapa is kiegészít 10 ezer rúpiával, azaz nagyjából 250 ezer forinttal. Az összegyűjtött pénzt 20 évre lekötött betétként helyezik el a bankban, hogy a már felnőtt lánynak ne a "nulláról" kelljen kezdenie az életét. E mellett minden szülővel aláíratnak egy nyilatkozatot is, amelyben az áll, hogy a gyerek 18 éves koráig nem válhatnak el, lányukat (is) rendszeresen járatják iskolába, valamint az elültetett fákra kellő figyelmet fordítanak.

Aloe vera farm a fák védelméért és a megélhetésért

Az elültetett fáknak köszönheti közvetetett módon a falu fő bevételi forrását, a hatalmas Aloe vera farmot is. A növények fertőzésektől való megóvására ugyanis szintén környezetbarát módszert alkalmaztak: mára közel ötmillió Aloe vera tövet ültettek köréjük. „Fokozatosan rájöttünk, hogy az Aloe verát rengetegféleképpen lehet feldolgozni és forgalmazni" – fogalmazott Paliwal. "Megkértünk néhány szakértőt, hogy adják át tudásukat a nőknek, akik ma már szörpöt, savanyúságot, géleket és más termékeket is készítenek a növényből” - tette hozzá.

A település mindemellett halad a korral: saját, stúdióban rögzített himnusza és weboldala is van, ahol további környezetvédelmi intézkedések is olvashatóak: tiltott az állatok nyílt legeltetése és értelemszerűen  a fák kivágása is. A falu vezetője szerint azonban még keményen kell dolgozniuk ahhoz, hogy az indiai kormány az ország előrehaladottabb települései között említhesse meg őket.


A cikk 2013-ban kerül publikálásra.
Aktualizálása: 2019.05.18.
Kép forrása: Wikipedia, Szerző: Yann

forrás: thehindu.com

A rovat új hírei

Hasonló

A valódi öko-szex :)

Egy megosztó, ám hatékonynak tűnő kezdeményezés a dél-amerikai esőerdők megmentéséért.