50 gigatonna metán

Hír

írta: MTI
2013/07/26

Az északi-sarki metánkibocsátás felgyorsíthatja a tengeri jég olvadását és a klímaváltozást, ami több mint 60 billió dollárba kerül a világgazdaságnak az elkövetkező évtizedekben - állítja a Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány.

Előzőleg már hírt adtunk a több tízezer köbkilométernyi jégbe fagyott szibériai metánról, amely lassan, de biztosan kiolvad, hacsak nem lépünk közbe. A metán-probléma megoldása úgy tűnik egyre sürgetőbbé válik, néhány napja a Cambridge-i Egyetem és a hollandiai Erasmus Egyetem kutatói állítottak fel egy új gazdasági modellt. Azt vizsgálták meg, hogy milyen következménnyel járhat, ha a Kelet-szibériai-tenger alatti - már - olvadó permafrosztból (állandóan fagyott talajból) kiszabadul az ott lévő 50 gigatonnányi metán.

Megvizsgálták azt a forgatókönyvet, hogy a globális hőmérsékletnövekedés jelenlegi mértéke mellett mekkora metánmennyiség szabadul fel egy évtized alatt, és megnézték azt is, hogy ha kisebb mennyiségű szabadul fel, illetve, ha lassabban szabadul fel a metán az örök fagy birodalmából.

"Az északi-sarki olvadás globális hatása egy időzített gazdasági bomba" - hangoztatta Gail Whiteman, a tanulmány szerzője, az Erasmus Egyetem professzora.

A klímaváltozás mérséklésére irányuló hatékony intézkedések hiányában a modell azzal számol, hogy átlagosan mintegy 60 billió dollárral fognak növekedni a globális klímaváltozás hatásaival kapcsolatos kiadások - mondta Chris Hope, a Cambridge-i Egyetem oktatója. Ez az összeg megközelíti a globális GDP értékét, amely tavaly mintegy 70 billió dollár volt.

A költség magasabb is lehet, ha más tényezőket, mint az óceánok savasodását is beleszámolták a kutatók, vagy akár alacsonyabb - nagyjából 37 billió dollár - amennyiben a közeljövőben érdemi lépések történnének az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését illetően.

A kiadások mintegy 80 százalékának terhét valószínűleg a fejlődő országok fogják viselni az egyre szélsőségesebbé váló időjárás, az áradások, a szárazságok, illetve lakóik egyre rosszabb egészségi állapota miatt, mivel az észak-sarki olvadás hatással van a globális klímaváltozásra.


Kép forrása / Szerző: NOAA

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Óriás lyukak a világ végén

2014 nyarán egy hatalmas lyukat filmeztek le Észak-Szibériában, a képek hamar bejárták a világsajtót. Azóta több lyukat is ...

Azt a négyszázát!

Egy hónapja annak, hogy a Hawaii Mauna Loa vulkán tetején mért légköri széndioxid koncentráció elérte a 400 ppm-et.

A klímaváltozásról

A Környezetvédelmi világnap alkalmából igyekezetünk összefoglalni a klímaváltozás hatásait, következményeit.