Évente félmillióan halnak meg idő előtt

Hír

írta: MTI
2014/01/07

Évente akár félmillió ember idő előtti halálához is hozzájárulhat a légszennyezés Kínában - állítja Csen Csu volt egészségügyi miniszter egy tanulmányában, melyet a 21cbh.com hírportál idézett.

Csen Csunak a Lancelot című egészségügyi szaklapban megjelent, a környezetvédelmi minisztériumban dolgozó három szerzőtársával együtt jegyzett írása szerint a kelet-ázsiai országban évente mintegy 350-500 ezer ember életét rövidíti meg a levegő szennyezettsége. A 2007 és 2013 között egészségügyi miniszterként szolgált, számos kínai és nemzetközi díjat jegyző Csen és kollégái tanulmányukban ennek okaként az ipari létesítmények és az utakon közlekedő gépjárművek károsanyag-kibocsátását, valamint a szén égetését nevezik meg. A probléma kezelése nem könnyű feladat, mivel a szennyezés számos forrásból származik, melyek ráadásul egy adott régión vagy városon belül földrajzilag is távol esnek egymástól - írják a szakemberek. Amennyiben a kínai kormány kezelni tudná a problémát, évente 200 ezerrel kevesebben halnának meg idejekorán - becsülik a kutatók.

Egy korábbi, szintén a Lancelot szaklapban megjelent tanulmány ennél is pesszimistább, mondván a finom porszemcsék, vagyis a 2,5 mikrométer átmérőjűnél is kisebb szennyezők (PM2,5) belélegzése csak 2010-ben 1,2 millió ember idő előtti halálához járult hozzá. Csen és társai szerint viszont a korábbi tanulmány túlbecsüli a szennyezés hatásait, s ilyen magas értéket csak a legrosszabb esetben érne el az áldozatok száma.

A 21cbh.com-nak nyilatkozó korábbi szerző azonban álláspontját védve úgy érvelt: a 2012-es tanulmány a most megjelentnél pontosabb, ugyanis utóbbi nem veszi figyelembe a PM2,5 hatásait, csak az annál nagyobb (PM10) szennyezőanyagok egészségre gyakorolt hatását vizsgálja.

A légszennyezés kezelése a kínai kormány prioritásai között szerepel, annak kezelésére szeptember közepén átfogó, minden korábbinál szigorúbb kezelési tervet tettek közzé. A 84 pontos rendelkezés célja a hagyományos energiaforrások visszaszorítása, az autók számának csökkentése, a vas- és acéltermelés kapacitásainak megvágása, a környezetszennyezők szigorúbb büntetése. A helyzet kezelése hosszú távú kihívásnak ígérkezik: a cselekvési terv következetes véghezvitele esetén is legalább 10 évet vesz igénybe - vélik a kínai sajtóban nyilatkozó szakértők.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Szennyezett levegőt szívunk

Az EEA jelentése igen sötét képet fest az európai városok légszennyezettségének alakulásáról. Budapestnek is utánanéztünk.

Rákos települések

Kína Környezetvédelmi Minisztériuma feltérképezte, hogy az utóbbi években a vegyi szennyezés vezetett a „rákos ...