Dubai mellett épül a jövő városa

Hír

írta: ecolounge
2018/02/20

A 354 millió dolláros költséggel épülő városban vezető nélküli autók, üvegházak és napenergiával működő villák szolgálják a környezetbarát életmódot.

A 20. század nagy részében az Egyesült Arab Emírségeket a világ legnagyobb olajkitermelőjeként ismerhettük, és bár mesés gazdagsága továbbra is az olajon nyugszik, ökológiai lábnyomát tekintve pedig még mindig dobogósnak számít, az elmúlt két évtizedben némi változás indult el, ami elsősorban a fosszilis tüzelőanyagoktól való függés csökkenésében mutatkozik meg: 2050-re például szeretnék elérni, hogy Dubai energiaszükségletének 75%-a már megújuló forrásból érkezzen, amit ha sikerülne megvalósítaniuk, Dubai lenne a világ legkisebb szén-dioxid-lábnyommal rendelkező városa.

Ezen célkitűzés részeként a helyi Diamond Developers nevű cég égisze alatt épül Dubai központjától 29 kilométernyire a térség legújabb fenntartható városa. A 113 hektáron elterülő település több energiát termel majd, mint amennyit fogyaszt, CO2-kibocsátása pedig karcolni fogja a zéró határt, lévén, hogy a hagyományos autók helyett díjmentes e-tömegközlekedés és ingyenesen használható önvezető e-autók állnak majd a lakosok rendelkezésére (vagy ha maguk szeretnének modellt választani, akkor 10 000 dolláros támogatást kaphatnak új elektromos gépkocsi vásárlásához). A Dubai közlekedési vállalat január 22-én már alá is írta a megállapodást a vezető nélküli elektromos autók üzemeltetéséről. A közlekedési infrastruktúra persze csak egy szeletét képezi a fenntartható szemléletnek, hiszen minden épület tetején napelemek üzemelnek majd.

A körülbelül 354 millió dolláros beruházás 2013-ban vette kezdetét, és a tervek szerint még ez év végére be is fejeződik. Az építkezés két ütemben zajlik, az első fázisban elkészült városrészt 2015-ben adták át. Ebben 500 villa, 89 lakóház és 11 db kupolás üvegház található, emellett 3 millió négyzetméteren városi farm, 108 000 négyzetméteren pedig iroda és bolt helyezkedik el. Emellett fitneszközpont, közösségi medence, mesterséges tó és lovasközpont gondoskodik a szórakozásról. A második fázis jelenleg még készül, ebben iskola, mecset, tudományos múzeum, klub és bevásárlóközpont kap helyet, valamint egy 2500 fő befogadására képes park. Emellett – a Közel-Keleten elsőként – fenntartható szálloda is épül, mely a város egészéhez hasonlóan több energiát termel majd, mint amennyit fogyaszt, akárcsak a készülő kutatóközpont.

Az Emirátusokban egyébként már többször felmerült ehhez hasonló ötlet, egyik élő példája az Abu-Dzabiban található Masdar városa, mely szintén megújuló energiaforrásokara támaszkodik. Masdar esetében azonban a kereslet alatta maradt a terveknek, a 40 000 fősre tervezett városban mindössze körülbelül 300-an laknak. Dubai Fenntartható Városa ennél kicsit jobban áll, itt már 1800-an vásároltak lakást, és körülbelül 900-an bérelnek valamilyen ingatlant.


Kép forrása, információ a projektről ezen a linken.

 

A rovat új hírei

Hasonló