8 hely, amit alaposan átalakíthat a klímaváltozás és az emberi tevékenység

Magazin

2016/11/10

Az épített és a természeti környezet számos csodája áldozatul eshet a klímaváltozásnak és az emberi pusztításnak. Korábban már írtunk a témában, most jöjjön 8 újabb helyszín, mely veszélyben van.

A Holt-tenger
Az Izrael és Jordánia határán található Holt-tenger mérete egyharmadával lett kisebb és vízszintje 80 lábnyit csökkent az elmúlt 40 évben. A kutatók attól tartanak, hogyha a Jordán-folyó vizét továbbra is ilyen mértékben hasznosítják, és nem képesek megállítani a kiszáradási folyamatot, akkor a tenger eltűnhet. A Holt-tenger haldoklásáról itt, a megmentését célzó lépésekről itt olvashat.

Petra
Ha már Jordániában járunk, érdemes megemlítenünk Petra városát is, melynek falai a turisták érintéseinek és az időjárási viszontagságoknak a hatására is kezdenek fogyatkozni.

Kép forrása / Szerző: Maureen

A Grand-kanyon
A Grand-kanyont az Egyesült Államok 11 leginkább veszélyeztetett természeti értéke között tartja számon a National Trust for Historic Preservation (Történelmi Megőrzés Nemzeti Egyesülete). A terület az urániumbányászat és a turisztikai célú építkezések miatt került a listára. Ha ezek a tevékenységek folytatódnak, könnyen tönkretehetik a varázslatos természeti értékeket.

Kép forrása / Szerző: John Fowler

Az egyiptomi piramisok
Memphisz és a memphiszi nekropolisz piramisai szintén veszélyben vannak a környező építkezések, az emelkedő talajvíz és a környezetszennyezés miatt. És ha már műemlékeknél tartunk, a klímaváltozás hatására a londoni Tower és a perui vályogváros is eltűnhet a föld színéről.

Kép forrása

A Kongó-medence esőerdei
A Kongó-medence a világ második legnagyobb esőerdeje, és 10 000-nél több növény-, 1000 madár- és 400 emlősfajával az egyik leginkább biodiverzis terület. Az elmúlt években azonban 1.3 millió négyzetmérföldnyi erdőt tüntetett el az illegális bányászat. Az ENSZ jóslatai szerint 2040-re az erdő a területének kétharmadát elvesztheti (sajnos nagyon is elképzelhető, hogy ez hamarabb következik be).

Kép forrása / Szerző: Valerius Tygart

A Kilimandzsáró hótakarója
A Tanzániában található Kilimandzsáró Afrika legmagasabb hegycsúcsa, melynek látványát eddig a tetején található hótakaró határozta meg. Ez azonban várhatóan nem sokáig marad így, 1912-től 2007-ig ugyanis a jég 85%-a elolvadt. Az Ernest Hemingway által világhíressé tett Kilimandzsáró hava egyes kutatók véleménye szerint 2015 és 2020 között teljesen el fog tűnni.

Kép forrása / Szerző: cjasik

Hawaii Vulkánok Nemzeti Park
A Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkban nemcsak a vulkáni tevékenység figyelhető meg, de a terület otthont ad több őshonos és veszélyeztetett állat- és növényfajnak is. Az itteni flórát és faunát azonban az egyre magasabb hőmérséklet, a nagyobb szárazság és az invazív fajok növekedése is fenyegeti.

Kép forrása

Everglades Nemzeti Park
A Florida déli részén fekvő Everglades Nemzeti Park az Egyesült Államok második legnagyobb nemzeti parkja, és az Everglades édesvízi mocsarainak élővilágát őrzi. A vízmennyiség növekedésének, az új fajok megjelenésének és a városi fejlesztéseknek köszönhetően azonban bekerült a leginkább fenyegetett amerikai nemzeti parkok sorába.

Kép forrása / Szerző: Cacophony


Kiemelt kép forrása / Szerző: Godot13

 

forrás: businessinsider.com, ecolounge.hu

A rovat új hírei

Hasonló