4 különleges, vízen lebegő napelemfarm

Magazin

írta: ecolounge
2016/06/12

Japántól Nagy-Britannián és Brazílián át az Egyesült Államokig és Ausztráliáig egyre több országban épülnek vízre a napelemfarmok.

Az úszó napelemtelepek iránti kereslet nem véletlenül növekszik, a vízre épült napelemeknek számos előnyük van a szárazföldiekkel szemben: a víz természetes hűtést biztosít, így gazdaságosabb a működésük, emellett árnyékuk az adott helyszínen gátolja az algaképződést.

Ausztrália: A napelemfarmot szennyvíztisztítóra építették
Elsősorban a hatékonyság miatt döntött úgy a sydney-i székhelyű Infratech Industries is, hogy a dél-ausztráliai Jamestownban állítja fel úszó napelemeit, melyek állítólag 57%-al több energiát képesek előállítani, mint tetőre szerelt társaik. A projekt különlegessége, hogy az úszó napelemfarmot egy szennyvíztisztító területén helyezték el, a telep hagyományos panelekből áll, melyeket speciális, korrózióellenes bevonattal védenek a víz káros hatásai ellen.

Anglia: Az európai kontinens legnagyobb úszó napelemfarmja
Egy másik remek példa arra, hogyan lehet a legtakarékosabb helykihasználással telepíteni a napelemeket, az angliai Walton-on-Thames Queen Elizabeth II nevű víztározójára felhúzott napelemtelep, melyet ez év márciusában adtak át. Az 57.000 négyzetméteren elterülő, 6,3 megawatt kapacitású úszó napelemfarm 23 000 napelemből áll, évente 5,8 millió kilowattóra (5 800 MWh) zöldáramot termel. A projekt, melynek bekerülése körülbelül  6 millió font, a helyi víztisztítók, így az ivóvízellátás támogatásában is részt vesz. Kivitelezője a dinamikusan fejlődő Lightsource, mely számos anglia napenergia-beruházást tudhat maga mögött, elég ha ránézünk weboldaluk projekttérképére.

Japán: Ázsia legnagyobb úszó napelemfarmjának üzembehelyezése 2018-ra várható
Az angliai, nagyjából 8 futballpályányi napelemfarm egy időre átvette a világ legnagyobb úszó napelemfarmja címet a Japán meganaperőműtől, nem olyan sokára azonban ismét visszaállhat a status quo. Japánban ugyanis a Kyocera (ugyanaz a vállalat, mely az előző, Kato városában található farmot is építette) várhatóan 2018 márciusára fejezi be 13,7 megawatt kapacitással rendelkező, új farmját, mely körülbelül háromszor annyi energiát fog termelni, mint az angliai napelemtelep. Ha minden a tervek szerint halad, a Yamakura-Gát víztározóján elhelyezett, 180 000 négyzetméter kiterjedésű úszó napelemfarm 50 904 nap-panelből áll majd, évente körülbelül 16 170 megawattórányi (MWH) zöldáramot fog termelni, mely nagyjából 5000 otthon energiaellátásához elég. (A Kyocera pontosan 4 970 tipikus háztartás energiaigényének kielégítésével kalkulál, amennyiben egy háztartás évi fogyasztása 3 254.4 kWh - referencia: "Federation of Electric Power Companies of Japan"). A projektben egyébként a Kyocera nem kizárólag kivitelezőként és technológiai beszállítóként van jelen: 19%-os részvénypakett tulajdonos, a fő részvényes pedig a Century Tokyo Leasing Corporation (81%).

Brazília: Ez lesz a világ legnagyobb úszó napelemfarmja, mely 500 000 négyzetméteren fog elterülni
A napelemek a kiszáradás által fenyegetett területeken is megfelelő eszközök lehetnek arra, hogy az energiaellátás forrásait változatosabbá tegyék. Brazíliában például az elmúlt évek fogyatkozó csapadékmennyisége miatt alaposan megcsappantak a víztározók, melyek azelőtt bőségesen szolgáltatták a vízenergiát, fedezve Brazília áramszükségletének több mint háromnegyedét. Az országban tavaly kezdték tesztelni az Amazonason található Balbina vízierőmű tetején elhelyezkedő, 350 megawattos úszó napelemfarm beruházás első, 10 megawattos fázisát, melyet 2016 márciusában helyeztek üzembe. A Balbina Pilot Project (BPP) befejezése 2018-ra várható.

Kép nem áll a rendelkezésre

Az úszó naptelepek másik nagy előnye, hogy el lehet őket rejteni, így nem zavarják a panorámát. Ezt az adottságot szeretné kihasználni a kaliforniai nonprofit szervezet, a Sonoma Clean Power (Sonoma Tiszta Energia), mely hat tavon készül olyan napelemállomásokat építeni, melyeket a főútról nem lehet látni. (szerk: Feltéve persze, hogy nem szól közbe a térséget sújtó egyre nagyobb elsivatagosodás, melyről itt írtunk.) Kalifornia egyébként élen jár a napenergia használatában, itt található a világ legnagyobb naperőműve, idéntől pedig San Franciscóban kötelezővé tették a napelemeket.


Képek forrása: Kyocera

 

forrás: best-solar-companies.com, lightsource-re.co.uk, ecowatch.com, kyocera.com

A rovat új hírei

Hasonló