Ecolounge téli ökopakk

Hír

írta: ecolounge
2016/12/21

Téli összeállításunkban korábbi cikkeinkből válogattunk. Írásaink között hasznos információkat, kreatív zöld ötleteket és környezettudatos olvasnivalókat is talál.

Ajándékok, fenyőfadíszek: Legyünk kreatívak, éljünk az újrahasznosítás lehetőségével!
Decemberben az ünnepeknek köszönhetően akár 15 %-kal is nőhet az egy főre jutó papírfelhasználás, melynek jelentős hányadát a csomagolóanyagok teszik ki. Sajnos a papír sok helyen még mindig a kommunális hulladékban végzi, pedig újrahasznosítással sok-sok fa életét menthetnénk meg.
Ha valóban zöld karácsonyt szeretnénk, kerüljük az agyoncsomagolt ajándékokat, készítsünk inkább mi magunk kreatív, személyre szóló meglepetést szeretteinknek. Első hallásra talán meglepő, de a háztartásban keletkező hulladékokat is felhasználhatjuk a karácsonyi készülődésnél, például remek karácsonyfa díszeket készíthetünk villanykörtéből.


   Társadalmi felelősségvállalás: Segítsünk az elesetteken a hideg időben!
   A téli hidegben különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak a fedél nélkül élők. A hagyományos szociális segítségnyújtáson túl világszerte számos innovatív megoldás született már megsegítésükre:

   Itthon is számos jótékony kezdeményezés indul útjára ilyenkor. A Magnet Bank például fiókjaiban izolációs fóliákat helyez ki, melyeket a betérő ügyfelek és látogatók szabadon elvihetnek, hogy azokat aztán az utcán élő embertársaiknak adhassák:


    Környezet védelme: "Ökosan" válasszunk fenyőfát!
    Karácsony közeledtével ezernyi kérdés merül fel az emberben. Sokak számára nagy dilemma, milyen fenyőt is vegyenek karácsonyra? Élőt vagy inkább műfenyőt? Esetleg földlabdásat?

    Sajnos karácsonykor rengeteg fát vágnak ki, többet, mint amire szükség lenne. Egy zalai cég gondolt egyet, és elébe ment a pazarlásnak. Ők csak annyi fát vágnak ki, amennyinek valóban lesz is gazdája:

    Ha véget ér az ünnep, a fák fölöslegessé válnak, és januárban megtelnek az utcák a kidobott karácsonyfákkal:


     Madárvédelem: Ne feledkezzünk meg szárnyas barátainkról sem!
     A tél nem csak nekünk nehéz, de az állatvilág számára is megterhelő időszak ez. Segítsünk a környezetünkben élő madarakon, és könnyítsük meg számukra túlélést a téli hidegben. Ha nincs madáretetőnk, egyszerű alapanyagokból, például  PET-palackból, mi magunk is készíthetünk.
     Persze, nem mindegy, hogy mivel etetjük a madarakat, például sózott szalonna vagy kenyér ne kerüljön az etetőbe! Ne feledkezzünk meg az itatásról sem, télen ez ugyanolyan fontos, mint a nyári  melegben. S ha egyszer elkezdtük az etetést, ne hagyjuk abba tavaszig, mert a madarak hamar megszokják  az etetőhelyeket, s ha a legzordabb időben kell új élelemforrás után nézniük, az végzetes is lehet számukra.


     Környezetvédelem- csúszásgátlás környezetbarát módon
     Télen elkerülhetetlen, hogy valahogyan csúszásmentessé tegyük házunk, lakásunk környékét. Sokan még mindig a sózást tekintik az egyetlen üdvözítő módszernek, pedig a só rendkívül káros a növényzet számárat:


     Energiahatékonyság: Fűtsünk okosan, hogy a számlánk is kevesebb legyen!
     December elején már megdőlt a magyar villamos energia-rendszer terhelési rekordja. Az egyre rövidebb nappalok növelik a beltéri világítás iránti igényt, és az ünnepi díszkivilágítások is megemelik a terhelést. De a rekord fogyasztás annak is köszönhető, hogy a hideg időben sokan árammal működő kiegészítő fűtő berendezéseket-például olajradiátort vagy hősugárzót- állítanak be. A fűtésszezonban pénztárcánkat is jobban megterheljük, ezért is jó, ha tudjuk, hogyan fűthetünk okosabban és költséghatékonyabban:

     Télen a penészedés is gyakori probléma, néhány egyszerű módszerrel felvehetjük a harcot a gombák ellen:


     Fűtés és egészség: Fűtünk okosan és vigyázzunk az egészségünkre!
     Télen jelentősen megnövekszik a levegő szennyezettsége, különösen a vidéki kis településeken. Ennek oka a lakosság nem megfelelő tüzelőanyag használata. Az elmúlt 15 évben a háztartások hozzájárulása az ország kisméretű szállópor-kibocsátásához 50 %-ról 70 %-ra növekedett. Az utóbbi években ugyanis csökkent a lakossági gázfelhasználás, a szilárd biomassza és szén felhasználás viszont növekedett, mely erőteljesen befolyásolja a települések levegőminőségét. Ennek komoly hatása van az emberek egészségére is. Az egészséget leginkább veszélyeztető legapróbb részecskék (PM2,5) kibocsátásának 74 százalékáért a lakossági égetés felelős. Sokan még mindig nem tudják pontosan, hogy mivel és hogyan lehet biztonságosan fűteni és mire kell odafigyelni a tüzelővásárlás során.


      Egészség: Télen is figyeljünk magunkra!
      A tél fokozottan igénybe veszi bőrünket és hajunkat. Kint a hideg szél, bent a fűtött lakás száraz melege veszi igénybe bőrünket. A drága krémek sok esetben adalék-és színezékanyagokkal vannak tele, melyek hatásáról semmit nem tudunk. Krémeket és pakolásokat azonban mi magunk is készíthetünk, és így garantáltan csak természetes anyagokat fogunk használni. Készíthetünk például ajakbalzsamot, tápanyagokban gazdag arc-, és hajpakolást is:

      A télen oly gyakori légúti megbetegségek megelőzésének is számtalan természetes módja van:

      A karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan fűszere a fahéj, ami nem csak a sütemények kellemes ízesítője, de számos pozitív hatása van egészségünkre is:


      Gasztro: Ünnepi finomságok
      Ünnepekkor sokan a jól bevált recepteket veszik elő, de olyan is van, aki szeretne valami újat kipróbálni. Cikkeinkben keresztény és zsidó ünnephez kapcsolódó ételeket mutatunk be:

      És persze kínálunk hagyományos téli alapanyagokból készült, könnyed fogásokat is:

      A testi és lelki egészségünk megőrzése egész évben fontos, de télen különösen az. A természet számos gyógyszert kínál számunkra. Itt van mindjárt a gyömbér és a grapefruit, mely nyerő páros a fertőzések elleni harcban:

      A legjobb, ha a napot egy gyümölcsturmixszal kezdjük, ami nem csak finom, de igazi vitaminbomba is:

       

       forrás: ecolounge.hu

       A rovat új hírei